Петър Колев: Антибългаризмът е диагнозата на македонския политически елит

Антибългаризмът като политическа и психологическа диагноза се утвърждава и в тази предизборна кампания в РС Македония.

Петър Колев

Докато свободата потъва, инфлацията натиска стандарта на живот, а всеки втори човек разсъждава как да напусне Македония, изхабеният политически елит на страната и в тази предизборна кампания продължава безидейно да бълва антибългаризъм. Въпреки че македонските българи категорично отказват да участват в този „скопен“ от идеи политически дебат, а България мъдро се е дистанцирала от тази политическа вакханалия, това не пречи на основните играчи в Скопие всеки удобен момент да атакуват България и българите. Само за кратко подсещане бих споменал, че РСМ стана „Северна“ благодарение на договора с Гърция, но в този политически дебат, не се и споменава името на новия кръстник на Македония.

Защо България продължава да бъде удобната политическа „боксова круша“ е въпрос, който крие отговора дълбоко в пост-югославския чип, заложен в комплексирания и некадърен македонски политически елит. Този елит, който 30 години не може да предложи на страната и на своите граждани нормален европейски път и решение как да скъсаме „пъпната“ си връв с Белград, която удушава всеки опит за раждане на македонска политическа и държавническа независимост. Старите „скелети от гардероба“, през своите корупционни и натрупани активи по разни досиета на службите от Титова Югославия са препъни-камък на всеки опит за независимост на Македония.

Този Християн Мицкоски, който днес се е запътил да става премиер, е същият който „вчера“ агитираше за Вучич на изборите в Сърбия. И ако за него изказването на Пендаровски, „че Гоце Делчев се е самоопределял за българин“, е короната на предателството, тогава е крайно време да разберем, че историческата истина и правото на самоопределение, като основно човешко право и европейска ценност, още дълги години ще са мираж за Републиката. Същият Пендаровски се радваше като „дете с близалка“ на „Отворени Балкани“, който е категорично проект на сръбската хегемония на Балканите. Този проект се удави в Кървавата река в манастира в с. Банска в Косово и на всеки нормален човек му стана ясно, че Сърбия „кожата си мени, но нрава на Милошевич все още не“.

Александър Вучич и Стево Пендаровски

Въпросът защо скопският политически елит продължава да обслужва интересите за конфронтация на Балканите има своя ясен отговор и той е - защото Белград не е получил позволение от Москва, Македония да стане независима и европейска държава. Между другото същият сценарий, който се разигра и с Македонската църква, която стана повод за раздор в православния свят и получи измамен, лъжлив Томос и независимост-автокефалност от СПЦ, по заповед на Руската църква: констатация, споделена от самата Вселенска патриаршия.

И ако тази обслужваща чужди геополитически интереси проекто-риторика на македонските кандидати за президенти, премиери и депутати е ясна, остава отворен въпросът кога България ще удари по масата и ще каже: „Стига толкова!“.

Ние сме длъжни да запознаем партньорите си с тази агресия, която в себе си съдържа основата на югославската агресия, държавна идеология, облечена в „македонизма“, търсеща само и единствено конфликти на Балканите.

Македонското общество трябва да разбере, че романтичният поглед на България е минало свършено време. Няма как от сутрин до вечер да бълваш отрова към България, да мачкаш човешките права на българите в РС Македония, да изопачаваш истината за пропагандни цели и всичко това да приключи с поредната декларация, договор или европейски компромис, който няма да се спазва.

България не трябва да забравя основния си дълг - да защити достойнството си и достойнството на своите сънародници в РСМ, червена линия, с която компромиси няма и не може да има. /БГНЕС

--------------

Петър Колев, изпълнителен директор на Агенция БГНЕС.