Петър Колев: България е загубила доверие в РСМ

Българското общество е загубило доверие, когато става дума за подписването на договори с РС Македония. Такъв е случаят и с декларацията от 1999 г., и с Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. България и българското общество искат резултати. Това заяви по БНТ Петър Колев, председател на „Граждански демократичен съюз“.

Той разкритикува тактиката на РСМ от последните години, в която Скопие търси варианти да си решим „роднинските проблеми“ чрез натиск отвън.

„Македонският политически елит не може да обясни дадени реалности от близкото минало пред македонското общество. Хората, които са участвали в създаването на този проблем, сега имат трудност да го решат“, каза Колев.

Според него македонските политици трябва да намерят решението на проблема в рамките на един „искрен и братски разговор с българските политици“. Това може да стане много бързо, ако има воля от македонска страна, добави той.

Петър Колев смята, че 24 май може да „бъде едно показно“ за промяна на поведението и търсене на сближение.

„Ако имаме желание, можем да намерим решение на всички въпроси. Защо чакахме 2022 г.? Надявам се утрешният празник да мине като един достоен празник и в двете страни и да започнем общи чествания“, заяви председателят на партията „Граждански демократичен съюз“. /БГНЕС