Петър Колев: Българите не съществуват за законите на РСМ

Българите в РС Македония не съществуват на законодателно ниво. Техните права не се спазват, въпреки твърденията на официалната власт и лично на премиера Зоран Заев. Българите в РСМ трябва да бъдат наравно с всички останали граждани. В 21 век, когато едно общество има европейски амбиции е нормално човек или група хора да се борят за човешките си права.

Това заяви пред БГНЕС Петър Колев, лидер на партията Граждански демократичен съюз в РСМ, който бе приет от президента Румен Радев и външния министър Светлан Стоев. Той подчерта, че съгласно действащата македонско законодателство и Конституция българи в РС Македония няма.

„В преамбюла са изброени народите, които живеят в РСМ, започвайки с албанския, турския, ромския, бошняшкия, но българите не фигурират там, което означава, че автоматично това е прието и във всички закони, че българи в РСМ няма. А както можете да се убедите, аз съм пред вас – жив и здрав, живея в град Щип и съм българин“, каза Колев.

„Няма как да се съглася, че правата на всички граждани се спазват. Не мога да се съглася с това, че македонските институции уважават онова основно човешко право, което е основна ценност на Европейския съюз, а това е правото на самоопределение, особено, когато става въпрос за македонските българи“, добави лидерът на Граждански демократичен съюз.

„Радев е първият български държавник, който най-добронамерено и искрено пожела да чуе мнението на българите, които живеят в РСМ за българо-македонските отношения и процеса на евроинтеграция“, каза Колев и добави, че след срещата с българския президент ще поискат среща и с македонския президент и премиер, които ще запознаят с вижданията си за решаване на проблема между нашите две страни.

„За нас като граждани на РСМ е изключително важно македонската държава и това ще го представим на македонския президент и правителство да спре с дискриминацията на хората, които се самоопределят като българи. Крайно време е“, каза Колев.

Той се надява, че срещите му с президента Радев и външния министър Стоев ще дадат един положителен сигнал и една положителна посока, че разговорите и търсенията на решения по въпросите между София и Скопие трябва да се случат директно, братски, искрено. „Нека да забравим тази стара практика, когато се обикаляха други европейски столици“, призова Колев.

Той е категоричен, че членството на РСМ в ЕС няма как да се случи, ако в РСМ продължават с тази истерична антибългарска кампания, която съдържа омраза към българите. „Този проблем е наше ежедневие. Това, което четете за езика на омразата, ние го живеем в РСМ“, каза още лидерът на ГДС.

„Аз съм абсолютно убеден, че българите в РСМ са незаобиколимия и решаващ фактор за разрешаване на неразбирателството между официална София и Скопие и установяването на приятелски и братски взаимоотношения“, каза в заключение Петър Колев. /БГНЕС