Петър Колев: Да изчистим всички въпроси

Предложението на ЕС, което стана известно като "френско предложение" е в правилната посока за решаване на двустранните въпроси между София и Скопие. Ние, организациите на македонските българи, благодарим на френското председателство и на страните-членки на ЕС за това, че припознаха и предложиха решение за проблема с човешките права на българите в Македония, но

... има едно голямо НО! Това се казв в позиция на лидера на Гражданския демократичен съюз в РСМ Петър Колев по повод последните предложения за разрешаване на спора между властите в Скопие и София.

"Ние, македонските българи, не сме искали и никога няма да участваме в сценарий за търговия на човешки права срещу достойнството и родовата памет на нашия народ и нашите дядовци!

Затова настояваме за решението на следните важни въпроси, които трябва да бъдат изчистени, преди предложението да бъде прието:

1. В двустранния протокол трябва да бъдат отразени решения и гарантирани с механизми за контрол всички спорни въпроси, включително и въпросите от общата история каквито са: създаването на БМОРК-ВМОРО-ВМРО, Илинденско-Преображенското въстание, Първата световна война, 11-та македонска дивизия, периода между двете световни войни, както и периода на Втората световна война, и те да бъдат така формулирани, че РСМ да бъде задължена да отрази тези промени в учебниците по история.

2. Контролът по изпълнението на ангажиментите да бъде осъществяван от Европейския съвет, а не от Европейската комисия.

Искаме да бъдем разбрани правилно: цялата тази инициатива за нашето равноправие, няма да има никакъв смисъл, ако в уроците по история в училище нашите деца продължават да учат, че произхождат от народ, който е татаро-монголски, фашистки и окупаторски, народ, който е най-голямото зло за Македония.

Точно от тези нерешени въпроси се поражда езикът на омразата към България и всичко българско!:, се казва още в позицията на Петър Колев. /БГНЕС

Категории: