Петър Колев: Македонските митничари не искаха да ме пуснат в страната, полицаите бяха готови да ме арестуват

Защо пък да не те потормозят малко още на границата? Митниците и полицията не дискриминират и не тормозят много българите в Македония - само малко на границата, само 20-30 минути.

Това каза лидерът на партия Граждански демократичен съюз (ГДС) Петър Колев.

Лидерът на българската партия в РС Македония стана поредната жертва на волната интерпретация на местното законодателство от страна на македонските митничари, за което агенция БГНЕС е информирала неведнъж.

Случаят се е разиграл тази сутрин около 10:00 часа местно време на ГКПП Делчево, разказа Петър Колев пред репортер на БГНЕС. След извършената паспортна проверка, при която не са били открити никакви нередности от македонска страна, митничарите, които са били на смяна, отказват да допуснат на територията на РС Македония автомобила, шофиран от г-н Колев.

Основание? Българските регистрационни номера на лекия автомобил. Според длъжностните лица, след като Петър Колев е гражданин на РС Македония, автомобилът му трябвало да бъде с македонска регистрация. Разбира се, те не са в състояние да цитират закона, члена и алинеята на нормативния акт, според който колата не може да влезе в РС Македония, но са категорични, че са прави. Защото така!

„Предимството ми беше, че съм завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, сподели Колев. Добрата юридическа подготовка му е позволила да влезе в правна дискусия с митническите служители и да им разясни изискванията за временен внос на автомобили и закона за митниците.

„След целия тормоз стана ясно, че нямат законово основание да ми откажат влизане в страната и влязох в Македония”, разказва още Петър Колев.

Той е категоричен, че автомобилът, който е негова собственост, за последната 1 година е пребивавал само 3 дни на територията на Македония, с нея не са извършени никакви нарушения и на практика няма никакво правно основание македонските власти да откажат достъп до страната.

„Това е моят опит. Не искам да си помисля какво е отношението към другите българи в Македония”, каза още лидерът на ГДС.

От направен от него видеозапис се вижда, че продължителният разговор с митничарите е привлякъл вниманието на няколко полицейски служители, които се приближават до колата и които, според Колев, са имали готовност да го арестуват.

БГНЕС припомня, че това не е първият случай на недопускане на автомобили с българска регистрация – собственост на граждани на РС Македония, които имат и българско гражданство.

На 24 март 2022 г. македонското Министерство на вътрешните работи направи изявление за медиите, че няма забрана за автомобили с чужда регистрация, освен ако митниците не поискат допълнителна проверка.

На лица и превозни средства, включително на превозни средства с чужди регистрационни номера, е разрешено безпрепятствено влизане и излизане от страната при спазване на законовите изисквания, обясниха от МВР.

Ден по-късно, на 25 март, българският министър на външните работи Теодора Генчовска заяви по време на парламентарен контрол, че близо 200 души с двойно гражданство не са допускани да влязат с автомобили с българска регистрация на територията на РС Македония.

„От началото на март тази година в посолството на България в Скопие, генералното консулство в Битоля започват да постъпват сигнали, както казахте, на граждани, притежаващо двойно гражданство, че срещат препятствие от страна на митническите органи на РСМ при преминаването на държавната граница с автомобили, регистрирани в България. До момента близо 200 души са заявили, че не са допускани главно да влизат и излизат от РСМ. В оплакванията се посочва, че местните митнически и гранични органи в устна форма им съобщават, че не могат да влизат и излизат от страната с регистрирани в България тежко и лекотоварни автомобили, без да им се издава съответен документ, в който да е посочено правно основание", каза още Генчовска.

Надяваме се, че поредният случай на дискриминационно и преднамерено негативно отношение на представители на властите в Македония към хора с двойно гражданство няма да помрачи утрешното посещение на българския премиер в Битоля и Охрид.

БГНЕС припомня, че тази събота и неделя в РС Македония ще бъдат открити две значими български културни институции. Сдружение „Балкански хоризонти” открива читалище в град Охрид, а в град Битоля ще бъде открит Български културен институт „Иван Михайлов”.

На събитието, освен българският министър-председател, ще присъстват политици и народни представители от различни политически партии в България.

Премиерът Кирил Петков заяви по този повод: „Аз отивам да покажа силната задача на българското правителство българската общност в Македония да бъде подкрепена.”

Очакваме тази подкрепа да излезе от рамките на политическите декларации и да става все по-видима. /БГНЕС