Петър Колев: Нямаме съмнение, че Петков ще подкрепи исканията на българите в РСМ

Българите в РС Македония нямат съмнения, че българският премиер Кирил Петков ще подкрепи техните справедливи искания. Това заяви Петър Колев, лидер на партията Гражданския демократичен съюз /ГДС/, отговаряйки на въпрос на БГНЕС за целта на тяхната визита.

„Ние днес сме в София, за да можем да получим информация от първа ръка, от българското правителство, от българския президент от българското Народно събрание. В тези преговори се решава нашата съдба и съдбата на нашите деца, на това дали те ще продължават да живеят като втора категория граждани или ще станат пълноценни и равноправни граждани на собствената си страна РСМ. Решава се съдбата на историческото ни минало и културно-историческото наследство в Македония“, подчерта Колев.

Той заяви, че българите в РСМ не приемат повече да бъдат рушени паметниците на техните дядовци, не приемат децата им в училище да бъдат инодктринирани с антибългаризъм и омраза към България.

„Не приемаме в училище някой да им насажда, че техните прадеди са били татари, фашисти, окупатори и най-големи врагове на Македония. Затова ние днес сме тук, за да разберем дали тези наши разбирания имат подкрепата на българското правителство и българското НС, защото стана ясно, че от президента имаме такава подкрепа“, каза още Петър Колев.

На въпрос дали има съмнения, че българското правителство няма да защити правата им по време на преговорите, Петър Колев заяви: Нямаме съмнения, нито сме убедени. Затова сме тук и се надявам в 17.00 часа да получим конкретен отговор от българския премиер.

Той добави, че президентът Румен Радев продължава да подкрепя техните искания във връзка с промяна на Конституцията и нашето равноправие в РС Македония.

„Стана ясно, че продължава да подкрепя нашето искане за промяна в учебниците и отразяване на историческата истина такава каквато е. Позицията за запазването на българското културно-историческо наследство в РСМ и препотвърди позицията си, че езикът на омразата е съвременният бич в отношенията между РСМ и България. Всички тези промени, според нас, трябва да се случат преди започването на преговори на Скопие за членство в ЕС, особено промяната на Конституцията и вписването на българите като държавотворен народ в РСМ“, каза Колев. /БГНЕС