Петър Колев: Позицията на София окуражава българите в РСМ

Организациите на българите в РС Македония приемат позитивно и с одобрение българската позиция, изразена от президента Румен Радев по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения.

Това заяви пред БГНЕС Петър Колев, председател на партията Граждански демократичен съюз (ГДС).

Според него в Бърдо „България категорично и ясно заяви какъв е проблемът със Скопие“. Той се свежда до три основни неща:

1. абсолютната дебългаризация и дискриминация на българите, които живеят в РСМ;

2. езикът на омразата, който за огромно наше съжаление, ние, които живеем в РСМ чувстваме най-силно в ежедневието си;

3. нашето и официално припознато като позиция от българската държава искане за изчистването на въпросите, свързани с историята.

„Ние, македонските българи, сме живите носители на тази история. Ние живеем в РСМ благодарение и като следствие от тази история. За нас е изключително важно този въпрос да бъде изчистен“, подчерта Петър Колев.

Той заяви, че консенсусът в българското общество по македонския въпрос е лъч надежда, че нещата ще се променят.

„Очакваме тази позиция да бъде отстоявана и в бъдеще, защото тези проблемни въпроси най-много засягат нас, нашите деца и нашето ежедневие. Ние сме подготвени, като организации, да участваме в процеса на намиране на решение и да предлагаме решения, защото става въпрос за съдбата ни“, каза лидерът на ГДС.

Петър Колев искрено желае членството на РСМ в ЕС да се случи възможно най-скоро, но не пропусна да отбележи, че Скопие е партньор, който не спазва международните договори.

„България има най-суровият опит по този въпрос, минавайки през декларацията 1999 г. и Договора за добросъседство от 2017 г., които никога не проработиха. Надявам се, че властите в България разбират, че РСМ не е партньор, който ще изпълни поетия ангажимент. За това когато се прави оценка за напредъка на РСМ и евентуалното започване на преговори, може би трябва да се изчака първо реализацията, а след това да се мисли за друг подход“, каза той.

От личния си опит в контактите с македонските политици Колев сподели, че голямата част от тях са популисти и търговци.

„Винаги когато става дума за техни краткосрочни цели, те са подготвени да не говорят истината. От друга страна, ако България отстои позицията си, това ще даде кураж и на българските организации още по-активно да работим вътре в РСМ за нашите права“, подчерта той. /БГНЕС