Петър Колев: В XXI век само Русия и РСМ забраняват НПО-та със закони с обратна сила

"Само 2 държави в XXI век забраняват неправителствени организации със закони с обратна сила – това са Руската федерация и Република Северна Македония," заяви в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз в РСМ, а от скоро - част от ръководния екип на БГНЕС.

"Показателен е начинът, по който с конституционно мнозинство беше решено законодателството (срещу клубовете на македонските българи) да се разгледа по бързата процедура. Това е най-бързо приетият закон в РСМ – за по-малко от един календарен месец. Това досега не се е случвало, дори и през 2001 година, по време на военния конфликт, нямаше такива бързи решения," обясни Колев в разговор с Милена Милотинова.

Парламентът в Скопие прие по бързата процедура промени в Закона за сдруженията и фондациите и Закона за политическите партии, които фактически са насочени срещу клубовете на македонските българи в Битоля и Охрид. МВнР излезе с позиция по този повод, заявявайки че легитимният стремеж за противодействие на всички форми на екстремизъм и омраза не може да бъде инструментализиран за целенасочено ограничаване на правата на конкретни общности, както и на правото на сдружаване. Ограничения от такъв характер вече са били налагани на българите в Северна Македония в миналото, като с подобни аргументи през 2001 г. беше забранена организацията „Радко“, което е псевдонимът на Иван Михайлов, припомня МВнР. По този въпрос Европейският съд по правата на човека в Страсбург вече е постановил осъдително за Скопие решение.

"Нямаме друга алтернатива освен да си търсим правата и когато изчерпим вътрешния правен ред – ще се обърнем и към европейските институции," заяви Петър Колев.

"Повече от 100 години кърви раната Македония. В случай, че някой в Скопие си мисли, че това, че ще ни забрани 2 клуба ще ни откаже да си търсим правата, нека го подсетя, че в София през 1934 беше забранена ВМРО, но както виждате и до днес македонските българи продължават да отстояват своите човешки права в РСМ. Тези, които мислят че със забрани се решават тези въпроси, нека им кажа, че македонските българи нямат намерение да се отказват и няма да правим компромис и да допуснем децата ни да бъдат индоктринирани с антибългаризъм и омраза към България и някой да преиначава историята и да обижда културата ни, без значение дали този мозък се намира в Скопие, Белград или Москва," коментира гостът в предаването "Брюксел 1".

"Явно РСМ си търси вариант как сама да се спре по пътя за ЕС. Като знаете, че предварителното Ви условие за да започнете европреговори е да дадете права на македонските българи, а вие забранявате организациите им, какво очаквате? Какво очаква Пендаровски в следващия доклад на ЕК? Или точно това се цели? Мисля, че тези хора (б.р. - политическият елит на РСМ) много добре осъзнават какво ще се случи след тези действия и точно това целят, защото не искат РСМ да стане демократична европейска страна, защото тогава ще се пукне като мехур лъжата, която повече от 70 – 80 години властва в РСМ. Тези хора са политици на миналото и точно затова със зъби и нокти дърпат към него, за да се запазят на сегашните си позиции," коментира Петър Колев действията на политическия елит в Скопие.

На въпрос на водещата ще бъдат ли смени ли новото законодателство имената на клубовете на македонските българи, Колев коментира:

"Ако някой очаква че българите в РСМ ще се срамуват от историята си и своите царе и че с лека ръка ще се откажем от достойнството си и от нашата родова памет, сбъркали са адреса. Нямаме никакво намерение да се откажем от правото си да тачим нашите царе, войводи и нашата култура. Както ние уважаваме другите култури в РСМ, каквито са албанската, турската, влашката, ромската... така ще се наложи и да уважават и нашата. Отдавна Югославия не съществува на политическата карта на Европа и отдавна РСМ е независима държава. И е крайно време тези центрове в РСМ, които я отдалечават от нормалния европейски свят, да разберат, че македонски българи съществуват, те живеят в РСМ и имат право да бъдат равни с всички останали. И имат право да бъдат там, където са родени, там, където учат децата им и там, където са погребани предците им. Нямаме намерение да правим компромис с тези основни човешки ценности. Това беше и предложението на ЕС, с което да се отблокира процесът на европопреговори на РСМ. И предварителното условие на Брюксел е вписването на българите в Конституцията. И нека си съберат същото конституционно мнозинство от 84 депутати (б.р. - от общо 120) и да променят македонската Конституция, защото ако не го направят те ще бъдат виновни за това, че РСМ не е започнала преговори с ЕС."/БГНЕС