Петър Колев: Всеки, който игнорира българите в РСМ, си слага главата на гилотината на политическата история

Вписването на македонските българи в Конституцията на РС Македония може да бъде прието с пълен консенсус от политическите сили, ако са верни техните твърдения, че те зачитат човешките права. Това каза в интервю за Канал 77 Петър Колев - лидер на Граждански демократичен съюз.

„Силно ме впечатли изказването на вицепремиера на РС Македония Никола Димитров, който заяви, че в духа на Договора за добросъседство политиците са се ангажирали да се занимават с настоящето и с бъдещето. И тук възниква въпросът: Защо някои политици в Македония отварят исторически теми? Ако наистина имаме готовност да разговаряме принципно, тогава би трябвало ние, политиците, да говорим за настоящето и бъдещето“, каза Колев.

Той сподели, че следи внимателно изказванията, които идват от София от страна на сегашния политически елит, които са изцяло в духа на настоящето и бъдещето и имат желание въпросът с историята да бъде оставен на историческата комисия и на историците. Повече от ясно е, че въпросът с историята се върви трудно и комисията буксува.

„Не знам колко време ще бъде необходимо на нашето македонско общество да осъзнае, че ако гражданите са равни пред Конституцията и законите на Република Северна Македония, това би било единствено от полза за македонското общество и би било още един аргумент за нашия демократичен капацитет. В този смисъл не виждам нищо страшно, а точно обратното: смятам, че е време всички общности в Македония да намерят своето място в Конституцията на РС Македония и по този начин да им бъдат гарантирани всички основни човешки права, които са общочовешка и световна ценност“, каза политикът.

Той заяви, че очаква много скоро македонските политически партии, които са управляващите сили в момента, да излязат с ясна позиция по този въпрос: че нямат нищо против и са готови да работят и нашите сънародници, които се самоопределят като българи, да намерят свое място в Конституцията и по този начин да им бъдат гарантирани човешките права.

„Смятам, че е време в нашата държава да поставим въпроса за правата и на останалите етнически общности, които живеят в РС Македония. На няколко пъти македонски политици, включително и македонският премиер, през последните 5-6 години припомнят, че на територията на РС Македония живеят наши сънародници, които се самоопределят като българи.

Ако това наистина е така – а то е така и това е безспорен факт, тогава защо тези хора да нямат равен достъп до институциите?“, попита Колев.

Според него РС Македония не би изгубила нищо, ако създаде условия, при които всички нейни граждани , включително и тези, които се самоопределят като българи, имат равен достъп до институциите.

Ако има консенсус в македонското общество и ако е вярно, че по-голямата част от гражданите на РС Македония нямат нищо против техните сънародници, които се самоопределят като българи, да бъдат третирани от македонската Конституция, тогава защо днешният политически елит в Македония не предприема действия в тази посока?

„Или някой си мисли, че разговорите между София и Скопие ще се водят при някакви други правила, при други условия, при които няма да бъдат включени македонските българи?“

Би трябвало да е ясно и за политиците в Скопие, и за тези в София, че в този процес македонските българи могат да бъдат положителен пример и да помогнат. Всеки, който се опита да ги игнорира и да ги изключи от този процес, си слага главата на гилотината на политическата история. Ако пак се направят опити да се прескочат някои теми, които засягат човешките права, тогава проблемът ще става все по-сериозен, убеден е лидерът на ГДС.

Време е и българското, и македонското общество да осъзнаят, че хейтърството, говорът на омразата, включително и спрямо собствените сънародници, които се определят като българи, ще го почувстват в крайна сметка върху собствения си гръб.

„Не смятам, че говорът на омраза е ценност, за която македонското общество трябва да се грижи и очаквам в тази връзка македонското правителство ще предприеме конкретни стъпки и този въпрос ще остане в миналото. За съжаление, през последните години по този въпрос, както и по отношение на човешките права слушаме само декларации, но те не стават факт, конституционна или законова рамка, което лично мен ме разочарова“, призна Колев.

Ако ВМРО-ДПМНЕ приемат човешките права като ценност, както твърдят, могат да станат инициатори и да внесат предложение за промяна на Конституцията, в която сънародниците им, които се самоопределят като българи, да бъдат вписани. ВМРО-ДПМНЕ има шанс да докаже, че наистина са демократична европейска партия и може да инициират промяна на Конституцията. „Тук очаквам и сериозна подкрепа от ДСИ, тъй като те са хора, които с оръжие в ръка се бориха за своите човешки права. Самият премиер Заев няколко пъти заяви, че няма нищо против човешките права, което означава, че тази конституционна промяна може да бъде приета с пълен консенсус“, заключи Петър Колев. /БГНЕС