Петър Колев: Заев не е искрен с България, в РСМ трудно се говори за натовския Коридор №8

РСМ търси нарочно и целенасочено конфликт с България, за да не стане член на Европейския съюз. Езикът на омразата към българите е пуснал дълбоки корени: от учебниците до медиите и политиката. Македонският политически и обществен елит дължи всичко на връзката си с Белград, той никога не би отворил и дума за Коридор №8. Зоран Заев не е искрен с България и се надявам президентът Румен Радев да не се заблуди. Промяната на отношението към хората с българско самосъзнание в РСМ ще покаже дали Скопие наистина иска да реши проблемите си с България.

Скопие търси нарочно конфликт със София и не иска в ЕС

Езикът на омразата е дълбоко и трайно установен в риториката не само в учебниците в РС Македония, но и в езика, който се използва от журналистите и политиците. Това особено си проличава в темата за произхода на българите и онази позната от времето на Титова Югославия теза, че българите са от тюрко-монголски и татарски произход, която е един от начините за манипулации в македонското общество. За разлика от българското общество, където има реален дебат по темата за Македония, в РСМ дори не съществува такъв „за“ или „против“ решаването на проблема с България. Позициите са едностранчиви. Тезите, които се лансират в обществото са повече пропагандни, отколкото с ясна визия и желание отворените въпроси да се решат. Това може да бъде установено от всеки. Достатъчно е да гледате телевизия и там от сутрешните предавания до вечерните блокове и дискусионните студия няма за и против, а всички участници, включително самите журналисти, които са домакини на разговорите, са с една ясна позиция срещу България или с един остър и динамичен език на омразата срещу България.

Не мога да кажа дали наистина властите в РСМ от Стево Пендаровски до Зоран Заев не могат да попречат на разпространението на този език на омразата. Но всички знаем, че съществуват начини как да бъде представена една тема. Едно от основните правила в журналистиката е да бъдат показани и двете гледни точки. Когато един редактор покани представител, защитаващ само едната гледна точка, а другата отсъства в предаването, това дали е редакционна политика или нещо друго? Знаем, че македонските медии много често ползват финансиране и субсидии от държавния бюджет. И ако това не може да се случи в частния сектор, тогава остава ключовият въпрос с държавните медии. Този език на омразата не отсъства нито от МИА, нито от македонските национални телевизия и радио.

Ако в македонските медии имаше хора, които да кажат, че никой в София не иска да им вземе идентичността и езика, тогава лъжата може и да лъсне. Това е пропаганда, чиято единствена цел е да задълбочи конфликта с България, да се стигне до такава точка, от която връщане назад няма и колкото е възможно по-дълго време РСМ да не е част от ЕС. Това е един стар интерес, който е добре познат и на българското общество. Той със сигурност не е прозападен и проевропейски, а някои други сили имат интерес от това РСМ да не влиза в ЕС. Те много добре знаят, че София няма как да не реагира като лансират тезата за татаро-монголите, за фашисткия окупатор на РСМ и същевременно с това ежедневно мачкат и репресират хората, които се самоопределят като българи в РСМ. София се провокира съвсем целенасочено, за да реагира и да се стигне до този конфликт и блокада. Това е търсен от РСМ конфликт, а не такъв, който идва от България или от друго място.

РСМ търси нарочно и целенасочено конфликт с България, за да не стане член на Европейския съюз. А тя не иска да стане, защото днешните македонски политици и партийни лидери не могат да съществуват в една нормална, здрава и европейска страна, каквато иска да бъде РСМ. Те се интересуват единствено от защитата на своите лични и икономически интереси.

Сръбската връзка на македонския елит

Голяма част от политическия и интелектуален елит в РСМ дължи своята кариера на близките си връзки с Белград, включително на директните си бизнес връзки с Белград, които са факт до ден-днешен. Лошата инфраструктура, която съществува между България и РСМ, е още едно доказателство за бизнес интересите, за които говоря. Когато македонският политически и обществен елит има сръбско-гръцки бизнес интереси, те ще защитават Коридор №10 и никога няма да отворят въпроса с коридор №8. Много съжалявам, че в РСМ трудно можем да говорим за натовския коридор №8 и трябва всеки ден да обясняваме на гражданите, че неговото изграждане е добро преди всичко за гражданите на РСМ.

Ако погледнете България, стандартът на хората тук се повишава, всяка година пристигат европейски средства. Затова македонското общество трябва да упражни натиск върху своите политици и колкото е възможно по-бързо да се промени политиката, така че да може да има достъп до европейските фондове и по-бързо да си реши проблемите. Да се даде възможност на македонския бизнес да работи регионално, а защо не и общоевропейски. Факт е, че РСМ не е свързани нито с магистрала, нито с железница с България, тогава на какви сериозни инвестиции може да се надява? Как ще дадем възможност на македонската икономика да расте?

Радев да не се заблуждава от номерата на Заев

Надявам се, че президентът Румен Радев с бистрия си и концентриран поглед на военен пилот няма да бъде заблуден от елементарните номера на един бивш струмишки кмет. Онзи момент с ръката на сърцето и мигането на очичките. Заев не е искрен и съм убеден в това от личен опит. Когато президентът Радев преценява дали македонската страна има желание да реши проблемите с България, първото, което трябва да направи е да анализира отношението на македонската държава към хората, които се самоопределят като българи, които не желаят да бъдат част от македонската нация, а желаят да живеят като българи, както техните деди, да види как се отнася македонската държава към тях и какъв е статутът им в момента. Ако види, че има промяна, тогава може да вярва, че някой в РСМ има желание да реши въпроса с България. Трябва по-сериозно и по-категорично да се работи за отварянето на българските институции към сънародниците ни в РСМ. Необходими са експедитивност, точност, а защо не и повече амбициозност. Не виждам защо хората от РСМ трябва да минават през перипетии, когато искат да учат в България или когато кандидатстват за българско гражданство въз основа на български произход. Само ако има промяна в подхода на институциите ще има и доста конкретни промени.

Критиката на президента Стево Пендаровски срещу начина, по който се взимат решенията в ЕС е скандална и обидна. Не е редно да оправдаваш личните си политически и дипломатически неуспехи с правилата, по които съществува един съюз, към който ти искаш да се присъединиш. Недопустимо е като държава кандидат да се критикува как работи ЕС и как взима решенията си, напротив трябва да се изпълняват критериите, ако РСМ иска да стане член. Това, че сегашните власти в Скопие не успяха да намерят решение на въпроса с България, не трябва да се оправдава с това, че решенията в ЕС се взимат с консенсус.

Само, когато говорим искрено помежду ни, а не чрез Вашингтон, Брюксел или Берлин, тогава бързо и ефикасно ще решим проблемите си. Поздравявам македонския премиер, който се опитва да говори книжовен български. Неговият струмишки диалект е прекрасен и не знам защо си чупи езика. Бих посъветвал македонските политици, които идват в България, да имат в своите делегации хора, които да се изразяват на правилен и книжовен български. Това ще им помогне много в комуникацията. И нека македонските политици да не бързат да се прибират в Скопие или Струмица, а да останат в България няколко дни и да я опознаят. /БГНЕС


--------


Петър Колев, лидер на партията "Граждански демократичен съюз" в РСМ. Неговият анализ е направен специално за БГНЕС.