Петър Колев: Заев осъзна, че има българи в РСМ, да ги включи наравно с останалите народи

Лидерът на Гражданския демократичен съюз /ГДС/ в РС Македония Петър Колев поздрави своите съграждани с Деня на независимостта, чийто 30-годишен юбилей се празнува днес, предаде репортер на БГНЕС.

Колев коментира и думите на Зоран Заев по случай празника, в които наред с останалите народи в РСМ поздравява и българите, но на едно от последните места.

„Малка крачка за човека, голяма крачка за човечеството! Премиерът Зоран Заев осъзна, че в Македония живеят и българи... Сега остава да ги включи в обществото наравно с останалите народи, които живеят в РСМ и след 30-годишна независимост да осъзнаем като държава, че спазването на човешките права и равенството на гражданите пред Конституцията и законите е универсално ценност“, заяви Колев.

По-рано днес македонският премиер Зоран Заев, след като изброи македонците, албанците, турците, сърбите, ромите, власите, бошняците, поздрави и българите, хърватите и черногорците по повод на 30-годишния юбилей от обявяването на независимостта на страната.

„8 септември, Денят на независимостта, е една от най-светлите и свещени дати в историята на Македония. В 30-годишния юбилей от независимостта са събрани нашата истории, надежди, спомени и постигнати стремежи“, написа Заев и добави:

„Уважаеми, македонци, албанци, турци, сърби, роми, власи, бошняци... Уважаеми, българи, хървати, чреногорци и всички други да ни е честит този юбилей, да ни е честита 30-годишната Независимост! Нека да бъде вечна независимостта на държавата! Да живее РСМ!“.

България първа призна независимостта на Македония през януари 1992 г. и помогна за нейното утвърждаване по света, включително признаването ѝ от няколко велики държави, сред които Русия, Турция и САЩ. Всичко това бе резултат от усилията на тогавашния президент Желю Желев.

На 8 септември 1991 г. бе проведен референдум за отделянето на Македония от разпадащата се Югославска федерация. /БГНЕС