Петър Стоянов: България има нужда от лидери, които да гледат напред

Много пъти онова, което се случи преди 25 години минава през главата ми. Това бяха три събития, които до голяма степен определиха и съдбата на България днес: разрешаването на политическата криза на 4 февруари, когато отказах мандата на БСП, подаването на молбата за членство в НАТО и въвеждането на Валутния борд.

Това заяви Петър Стоянов, президент на Българи (1997-2001 г. ), предаде репортер на БГНЕС.

Днес президентът Стоянов става на 70 години, през тази година се навършват и 25 години от встъпването му в длъжност като президент.

"Когато днес всички новини започват с това в каква тежка криза сме, искам да напомня, че времето преди 25 години беше най-тежкото в най-новата ни история. След като успяхме да преодолеем онези тридности, аз съм убеден, че ще преодолеем и днешните трудности. Тогава дори нямахме пари да си платим житото и България оставаше без хляб”, каза Стоянов.

Той подчерта, че “България върви напред и нагоре”, независимо, че у нас все още има хора, които носят бремето на прехода.

“Но вървейки нагоре трябва да обърнем внимание и на хората, които са най-малко защитени”, каза Стоянов и добави, че това е обществото, към което са се стремели политиците от неговото поколение.

“Идеята да се следва сляпо и винаги общественото мнение може да се окаже неправилната идея. В определени моменти България има нужда от лидери, които да погледнат няколко години и десетилетия напред. Дай Боже, България да има такива лидери. Винаги във всяко време има лидери. Времето ражда своите лидери”, пожела си Стоянов.

Ириней Константинов: На Петър Стоянов дължим цивилизационния си избор

В резиденция "Бояна" се събраха стотици представители на българския културен и политически елит, за да поздравят Стоянов за двойния юбилей. Сред тях са Богдана Карадочева, Цветана Манева, Георги Константинов, Румен Леонидов, Красен Станчев, Михаил Неделчев, Огнян Минчев, Кирил Маричков, Филип Димитров, Стефан Софиянски, Теди Москов, проф. Ангел Димитров и много други. /БГНЕС