Петър Стоянов: Хората, които помагат на Украйна, първи се втурнаха да помагат в Карловско

Убеден съм, че нито един от наградените няма нужда от тази награда. Но българското общество, всички ние, имаме нужда тези примери да бъдат огласени, за да е ясно, че ние произвеждаме не само негативни новини всекидневно, понякога и няколко пъти на ден, а че в България има хора, които тихо, анонимно, без да вдигат шум около себе си, помагат.

Същите тези хора, които помагаха на Украйна, се втурнаха първи да помагат на пострадалите от наводненията в Карловско преди две седмици.

Това каза пред журналисти президентът Петър Стоянов (1997-2002), който връчи първата по рода си награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ, предаде репортер на БГНЕС.

"Почти веднага след агресията на Русия в Украйна при мен дойдоха няколко души, които ме помолиха да бъда част и дори да оглавя тази инициатива", сподели Петър Стоянов.

Той подчерта, че през последните 20 години е отказвал да се включи в каквито и да е инициативи, но на тази не е могъл да откаже. "Направих го със страхотно удоволствие. От първия ден досега се радвам, че съм част от инициативата, защото тя ми даде лично на мен страшно много", заяви Стоянов.

Той обясни, че се е запознал с почти всички случаи на доброволчество и това, което е усетил, е, че доброто изобщо не е изчезнало от българина, че трябва да му се даде свобода да излети нагоре, да намери простор. "И всички тези хора намериха тази свобода, помагайки на украинските бежанци. Защото има ли нещо по-благородно от това да помогнеш и то на бежанци, предимно майки с деца", подчерта Стоянов.

По думите му събитие като днешното не бива да остава в периферията на новините. "От сутрин до вечер ще говорите за коалиции, за съставяне на ново правителство... Но повярвайте ми, без тази топлота, която си излъчва от тези хора, ние няма да стигнем далече", категоричен е той.

Петър Стоянов връчи наградата за гражданска доблест и човешка доброта на Олена Коцева.

По време на церемонията в Нов български университет/НБУ/ наградени бяха Манол Пейков, Фондация "Открито сърце" на Татяна Кристи, Кампания "Подкрепи украинските студенти", Иван Калчев-Глиги, както и други фондации, журналисти и доброволци. /БГНЕС