Петър Величков: Подписката за конгрес на БФС е внесена на 5 август и е напълно легитимна

"Внесена е подписката по законов път на 05.08.21 и до 19.08.21 Изпълкомът на БФС трябва да се произнесе ида свика конгрес на 21.09.21, ако разбира се няма грубо нарушаване на устава. Дневният ред трябва да е този, който е предвиден в декларациите на клубовете искащи свикването на конгрес, където първа точка е освобождаване на цялото ръководство на БФС - Президент и ИК", обяви преди dsport Петър Величков, който е част от екипа на Димитър Бербатов за президентския пост в БФС.

Петър Величков

В края на миналата седмица представители на Бербатов се опитаха да внесат в централата на БФС подписка за свикването на Извънреден конгрес на 21 септември, но бяха спрени от охраната на сградата с обяснението, че вътре се прави дезинфекция. Подписката вече е внесена по електронен път и до две седмици би трябвало Изпълкомът на БФС да свика Извънреден конгрес, обясни Величков.

"Наложи се екипът ни да положи сериозни усилия, за да стигне до списъка с редовните членове на БФС. Никакво съдействие от страна на БФС независимо, че по закона за достъп до публична информация са длъжни да предоставят информация на всеки заинтересован за това кои са редовните членове на федерацията. БФС се е самоизолирало и действа като организация излязла в нелегалност. С помощта на информацията обаче предоставена ни по силата на същия закон от Министерството на спорта и на база протоколите от заседания на Изпълкома, с които разполагаме за изключване на членове поради спиране на дейността и неплащане на членски внос успяхме да стигнем финално до поименен списък от 531 редовни члена на БФС. Предстои да публикуваме в медиите списъка на тези клубове, както и този с изключените от ИК на БФС 137 клуба. Интересно ще бъде тези списъци да се следят внимателно. Ясно е, че изключен клуб и нов клуб член може да добие право на глас отново само след одобрение на конгрес. Няма как преди провеждането на конгрес да бъде променен легитимно боря на редовните членове на БФС", обясни Величков.

Внесена е подписката по законов път на 05.08.21 и до 19.08.21 Изпълкомът на БФС трябва да се произнесе ида свика конгрес на 21.09.21, ако разбира се няма грубо нарушаване на устава. Дневният ред трябва да е този, който е предвиден в декларациите на клубовете искащи свикването на конгрес, където първа точка е освобождаване на цялото ръководство на БФС - Президент и ИК. В БФС всички се изпокриха и умишлено не пожелаха да приемат подписката със смешното обяснение “двудневна дезинфекция”. Подписката е внесена напълно законно по електронен път с електронен подпис и разполагаме с потвърждение, че тя е получена и е на сървърите на БФС, което е напълно достатъчно. Това, че БФС живее още в XX век си е техен проблем, но е хубаво юридическия екип на Михайлов да го запознае с това, както и със съдебната практика по въпроса, защото времето тече и до 19.08.21 трябва да се произнесат. При всеки случай, ако не бъде свикан конгрес означава, че ще се обърнем към съда за свикването му. Реакциите им са неадекватни и показват крайно неуважение и игнориране на собствените си членове", каза още той.

"УЕФА са също запознати с искането на повече от 1/3 от клубовете за конгрес, както и с всички съпътстващи документи - списъци, протоколи от ИК за изключване на клубове, както и разбира се с всички декларации. На практика на УЕФА е предоставен целия комплект документи във връзка със свикването на конгреса преведен на английски език. Повече от всякога екипът е амбициран и ще доведе нещата докрай, каквото и да е необходимо. Крайно време беше една сериозна футболна личност да застане начело и да катализира недоволството на огромната част от клубовете от състоянието на българския футбол и начинът, по който се ръководи БФС - няма стратегия, няма визия, няма стремеж да се превърне федерацията в модерна, транспарантна и просперираща организация. Имиджът на БФС е под кота нула и е крайно време ръководството на БФС да разбере, че освен Михайлов и ИК има клубове и футболна общественост и те имат дневен ред, който трябва да се спазва", допълни Величков.

"Като цяло очакваме всичко от това ръководство включително и грубо погазване на устава на БФС и сме готови за всичко. Няма да спрем докато не помогнем на клубовете да се съберат на конгрес, а оттам нататък те ще преценят какво и кой точно искат. Основният въпрос е какъв конгрес ще бъде проведен - такъв като последните няколко, или честен и прозрачен какъвто правят ФИФА и УЕФА - интегрална бюлетина, гласуване и отчитане на резултатите в залата пред делегатите, като разбира се спазва тайната на вота. Бюлетините не напускат залата, а се гласува и бюлетините се броят в залата пред делегатите. След като Михайлов е толкова смел и уверен в подкрепата на клубовете нека направи конгрес и избор както го правят ФИФА и УЕФА, а не по Михайловски. Знаем всичко какво и как е било. По време на срещите ни с всички клубове хората споделиха как са им прибирали бюлетините за другите кандидати и как са били притискани да се гласува за Михайлов със заплахи. Дори не се знае и какъв резултат е отчетен при последния конгрес, защото на срещата ни с клубовете от регион Перник при нас дойде човек, който сподели, че лично той е внесъл предварително подготвен чувал с бюлетини подготвен в полза на Михайлов. Това разбира се няма как да разберем дали е така или не. Хората на срещите бяха искрени и се опитваха да ни предпазят от очаквани манипулации, разказвайки ни какво се е вършило на последния конгрес", завърши той. /БГНЕС