Петър Богойески: България и Македония ще са заедно в ЕС, като Германия и Австрия

„Македонска концепция“ е най-прогресивната политическа платформа в страната. България и Македония ще бъдат заедно в Европейския съюз, както Германия и Австрия. На 8 септември Македония отбелязва Денят на независимостта. По този повод разговаряме с Петър Богойески, автор на политическата програма „Македонска концепция“ под мотото „Македония на македонците“.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с него:

БГНЕС: Г-н Богойески, какви са целите на създадената от вас „Македонска концепция“?

Петър Богойески: Идеята за „Македонската концепция“ е да бъде предложена на македонската общественост, политическа платформа за бъдещето на страната ни, около която гражданите ще се обединят, независимо от тяхната етническа, религиозна или политическа принадлежност. Тя е уникална в Македония, тъй като е отворена за личната инициатива на отделни лица, организации и политически партии, които искат да насърчават „различни“ политики в Македония чрез тази платформа. Извън корупционния елит, който управлява политическата сцена на страната. Един модерен граждански модел, основан на положителни примери от демократичните държави в света, който ще бъде приобщаващ и привлекателен за включване на млади, мотивирани и професионално реализирани граждани, които да дадат своя принос за нашата родина.

Действащите партии у нас декларативно, повече или по-малко застъпват старата социалистическа концепция за възприемане на нацията под формата на народи и народности, която е антипод на гражданското общество. Но те не предлагат конкретни мерки за реформи в самите партии, а и за обществото като цяло, за да изместим източниците на нашето силно етнизирано общество.

БГНЕС: Мотото на вашата концепция е „Македония на македонците. Какво разбирате под това?

Петър Богойески: Още докато работих над "Македонска концепция", споменах, че в името на гражданското общество, трябва да се откажем от етноцентричната концепция, която изключва нашите съграждани от другите общности и ги кара да се чувстват асимилирани. Този източник на етнически разделения в нашето общество идва от върховния акт на нашата държава, Конституцията, която в самия преамбюл има анахронична и недвусмислена формула за демократичните държави, че Република Северна Македония е държава на македонския народ и на части от други народи. Според мен Македония е държава на всички граждани, живеещи в нея.

Процесът на изграждане на съвременна гражданска нация трябва да върви ръка за ръка с процеса на превръщане на историята в обективна. Използвам термина обективна, за да направя разлика от някои политици, които използват термина „промяна на историята“. Подчертавам, че историята не може да бъде променена, както е станало, независимо от нас. Това ще бъде вътрешен процес в македонското общество, вътрешна дискусия за обективност насочена към прераждане и пробуждане на нашето основно културно-историческо наследство. Разбира се, това е болезнен процес, но това е единственият начин да се преодолее вътрешната криза на идентичността и да се превърне в „камък, който си тежи на мястото“. Признаването и съживяването на НАШАТА история е НАШИЯТ бизнес, основан на факти и исторически доказателства и без политизиране.

Задачата на нас политиците е само да подкрепим и насърчим този демократичен процес, защото от него ще излезе истината, към която всички ние се стремим.

Хубавото е, че предложената концепция е приета много положително от граждани с различен етнически и религиозен произход. Това, което със сигурност ще представлява интерес за българската общественост, е фактът, че тя е приета положително и от македонските българи. Много от тях познавам лично. Те са изключителни македонски патриоти, професионално реализирани хора и съм сигурен, че ще дадат своя принос. За съжаление много от тях, като основатели на ВМРО-ДПМНЕ, допринесоха много за партията, но тяхното признание дойде от Зоран Заев и Стево Пендаровски.

В едно демократично общество, където има политици от различен етнически произход на нашата политическа сцена, е недопустимо е игнорирането и недопускането на македонските българи да се изявят. Те са македонци, също като всеки друг гражданин на Македония. Със същите граждански права и задължения. Всички сме деца на Македония. Постепенно под термина македонски трябва да се подразбира политическа, държавна идентичност. Македонецът е гражданин на Република Македония, независимо от неговата етническа или религиозна идентичност.

БГНЕС: Какви са вашите прогнози за българо-македонските отношения?

Петър Богойески: Очакваме с нетърпение този, по същество демократичен и европейски модел, подкрепен от нашите съюзници, включително България, който досега се оказа един от лидерите за положителни промени и процеси в нашата страна. Убеден съм, че Македония и България са обречени да бъдат заедно в рамките на Европейския съюз. Нещо като Германия и Австрия. Заедно сме по-силни! Вярваме в обединена Европа!

Искам да използвам възможността да поздравя Македония с Деня на независимостта, който се празнува днес, 8 септември. /БГНЕС