Петър Георгиев: Децата се учат да плуват най-добре чрез игра

Децата най-лесно се учат да плуват чрез игра, заяви в интервю за БГНЕС детският треньор по плуване Петър Георгиев, според когото усещането да работиш с най-малките е невероятно. "Децата винаги те гледат в очите. Все едно искат да научат всичко от теб и си длъжен да покажеш верния път да тренират, да ги мотивираш, да са добри", казва Петър. В работата си той ги напътства да бъдат подредени, старателни и извън басейна – като например да си подреждат нещата вкъщи, така както в съблекалнята на плувния комплекс.

Любовта към професията за Петър пламнала от една случайна среща преди години, когато трябвало да помогне на неговите родители – също треньори по плуване, в родния му град Пазарджик. Плуването стимулира сетивата на малките деца и се смята, че подобрява мозъчното и емоционалното развитие. Освен това подобрява комуникацията и спомага за развитието на езика и речта. Незабравим момент в неговата практика са ежедневните въпроси и истории на малчуганите. "Последният ми случай беше на един от басейните. Едно детенце си хапеше ръката. Попитах го какво правиш. То отговори – има вкус на луканка", смее се треньорът. Непринудените разговори като този прави работата с деца много по-лесна, отколкото с възрастните. "Въпреки че не всеки път разбират точно какво се изисква и каква е инструкцията, на мен ми е доста по-лесно. Всяко дете е строго индивидуално и трябва да се подхожда по различен начин. Някои имат по-добра зрителна памет, така че трябва да им показвам. Други пък трябва да ги изкарам от водата и със собственото им тяло да видят упражненията“, категоричен е треньорът.

Препоръката на Петър Георгиев за това каква е най-добрата възраст да тръгнат децата на плуване е между 3 и 5-годишна възраст. „В този период родителите да пробват дали детето им има желание да плува, ако не му допада – нека изчакат една зима и пак да пробват. Защото, покрай морето през летния сезон, те ще усетят дали има желание за тренировки“, съветва треньорът. Удоволствието от плуването за Петър, освен че е здраве, калява 90% от мускулните групи. Затова не бива да се притесняват родителите, че посещенията на тренировки през зимата ще разболеят малките плувци. /БГНЕС