Петър Илиев: Има сериозен интерес към АЕЦ „Белене“

"Има сериозен интерес към проекта за изграждане на АЕЦ „Белене. Очаква се кандидатите да подадат оферти до средата на месеца". Това съобщи на пресконференция бившият изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев, предаде репортер на БГНЕС

„Очакват се сериозни оферти от Китай и от Русия. Това са най-големите кандидати. За САЩ не мога да ви кажа, все още се оглеждат. От неформалните ми разговори знам, че имат голямо желание“, обясни Илиев.

Относно намерението на General Electric да участва в надпреварата за втората АЕЦ у нас, Илиев предполага, че ще „играят“ заедно с руската Росатом.

„В момента, доколкото ми е известно, се водят усилени преговори вътре в консорциумите, защото дори и Росатом, дори и китайците не са в състояние сами, а знаете, че условията в конкурса са оборудването да бъде на Росатом“, припомни Илиев.

Бившият директор припомни свое твърдение, че България има нужда от тази централа – особено при сегашното състояние на цените на тока в Европа. Илиев е категоричен, че със сигурност цената на тока от АЕЦ “Белене“ няма да е 3-4 пъти по-висока, както се твърди от много време насам.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ стартира на 22 май. Българската страна ще участва в проектната компания, екплоатираща АЕЦ „Белене“ с апортна вноска на активите, в това число – лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензи и други документи, свързани с проекта. В процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене“ е разработена така, че в строителството се разрешава да вземат участие и други инвеститори с миноритарен дял. В конкурса по строителството ще могат да се включат и бизнес компании или лица, които имат намерение да сключат дългосрочни договори за изкупуване на енергия.

В задължителните условия на конкурса е записано, че кандидат-инвеститорът ще е задължен да използва произведеното оборудване, да бъдат използвани всички издадени лицензи, да не се променя по никакъв начин дизайнът на оборудването, да се придържа към одобрения проект от Европейската комисия през 2007 година.

Най-висока оценка ще получи онзи инвеститор, който предложи участие на над 30% български фирми. Всеки кандидат, който предложи по-висок дял, ще има и по-висока оценка при следващото участие в конкурса, обясни Петкова.

По отношение на стойността на проекта, изграждането не трябва да надвишава 10 млрд. евро, колкото е оценката на Българската академия на науката и консултанта HSBC. Максимален срок за реализация до 10 години. /БГНЕС