Петър Касабов: Най-важното е Световното и квотите за Олимпийските игри

Женският национален отбор по борба получи своята наградата за „Отбор №1" на месец април заради второто си място в отборното класиране на Европейското първенство в Букурещ /8-14.04./, предаде репортер на БГНЕС.

„За нас е много важно, че за пореден път ни оценявате. Получаваме доста висока оценка и въпреки спечелените медали и титли, една такава оценка е доста престижна и дава стимул да продължаваме да работим. Радваме се, че хората продължават да ни харесват и обичат", каза в началото Касабов.

На Европейските игри в Минск в края на миналия месец състезателките ни по борба грабнаха нови три медала - сребърен на Мими Христова в кат. до 57 кг и бронзов на Миглена Селишка /50 кг/ и София Георгиева /68 кг/.

„На Игрите участваха едни и същи състезателки, нивото е едно и също. Различното беше нашата подготовка, за Игрите имахме само базов лагер, защото за нас това беше подготвителен турнир за Световното", уточни Селишка.

Световното първенство в Казахстан ще се проведе от 14 до 22 септември, като това ще бъде първият турнир, в който ще могат да се спечелят квоти за Олимпийскиге игри в Токио догодина. Всички призьори и участници във финали ще получат квота.

„Радвам се, че стигнах до финала в Минск, защото на Европейското се разминах с медала. Връщам се на тепиха след тежка контузия, доста време ми отне да се възстановя. В момента не гоним топ форма, но съм щастлива, че играх финал. Важното е да сме здрави", сподели Мими Христова, която завърши пета на Европейското през април.

„Има огромно разочарование у мен заради Минск, не съм си помисляла, че мога да се прибера без медал. Но и в загубите има поука, аз ще си я извлека. Надявам се за в бъдеще там, където трябва, да спечеля това, което ми се полага", заяви „Спортист №1" на България Тайбе Юсеин. Тя загуби на полуфинал, а след това и мача за бронза в Беларус, но на Европейското първенство отново стана шампионка.

„Аз съм щастлива, че спечелих този бронз. Играла съм този финал при по-малките възрасти, но не съм успявала. Може би сега е бил моментът, просто се радвам", каза бронзовата медалистка София Георгиева. „Амбицията ми е да спечеля златото сега на Световното", допълни тя.

„Благодаря най-вече на треньорите, които успяват да ни мотивират и да поддържат тази искра, която да ни кара всеки ден да сме в залата и да се подобряваме. За момента мечтата ми е да взема квота и медал в олимпийската категория до 53 кг.", коментира Ивелина Николова, която все още е контузена и не участва на Игрите в Минск.

За националките по борба сега предстои лагер от 8 до 25 юли във Варна. „Ще гоним постоянство. Ще гледаме да отстраним грешките от Минск, за да може за Световното да сме както бяхме на Европейското. Съставът няма да е много широк. Това са момичетата плюс Мария Оряшкова и две-три от младите", заяви старши треньорът Касабов.

„Биляна Дудова все още се възстановява. Има шанс за Световното, винаги има. И други момичета са се връщали след контузии и операции. Времето ще покаже. Не знам, не съм сигурен дали може да дойде за лагера във Варна на по-късен етап", заяви Касабов за другата ни европейска шампионка Дудова. Тя опита да се самоубие в момент на афект през май месец, като една не загуби ръката си, след като опита да си пререже вените. /БГНЕС