Петър Клисаров: Не трябва да допуснем Европа, в която да сме периферия

В бъдещия Европейски парламент трябва да влязат хора, които да се противопоставят на възможността България са стане периферия. Това заяви председателят на ПП Пряка Демокрация Петър Клисаров, предаде репортер на БГНЕС.

Петър Клисаров откри предизборната си кампания за участие на предстоящите през месец май избори за Европейски парламент. Неговият слоган е: „Как да трансформираме ЕС, за да не се разпадне“.

„Европейският съюз има проблеми и се тресе по шевовете. Това разкрачено положение между Европа на отечествата и обединени европейски щати не може да продължава. Виждаме, че и самият Брекзит е насочен точно в тази посока. Англичаните, като много стара държава и демокрация виждат, че нещо не е наред и се опитват да се спасят. Така или иначе ще има някаква трансформация, в която като българи е изключително важно да имаме участие“, смята политикът.

„Съюзът няма да се разпадне за един ден. Той ще започне бавно да прави вътрешни договори, какъвто е Аахенският между Франция и Германия и Вишеградската четворка. За в бъдеще вероятно ще виждаме такива договори, с които се обособяват кръгове или това, което се опитаха да ни пробутат - Европа на различни скорости“, коментира още Петър Клисаров.

Според него много е важно в следващия Европейски парламент да влязат хора, които разбират всички това и могат да участват равноправно в процеса. „А не като това, което виждаме от досегашните ни представители там – безгласни букви, изпълняващи задания на централи, които всъщност слушат по-големите държави“, смята Петър Клисаров.

Той отбелязва и друга тревожна тенденция – в навечерието на евровота все повече се надигат националистически и популистки гласове. „Няма много ясен план от това, което те искат да разбият, разединят, разглобят, трансформират, в какво искат да го превърнат. Живеем в демокрация, колкото и несъвършена да е тя в тази си форма. Моята основна цел е да може да се парират тези настроения. Но същевременно трябва да се гледа интереса на хората. Така наречените леви и десни не могат да го направят“, допълни още Клисаров. Той е категоричен, че гражданите не трябва да допускат в европарламента да навлязат голям брой националисти, защото през следващите години Съюзът го очакват големи проблеми. „Това нещо трябва да се парира в зародиш“, призова председателят на Пряка демокрация.

Неговите предизборни послания са насочени главно към негласуващите граждани, които не вярват на сегашните партии. Те са свързани с необходимостта от въвеждането на дигиталната пряка демокрация, както и механизми за контрол върху народните избраници.

„Политиката е обещание. Когато обещаеш нещо и те изберат, суверенът няма механизъм, по който да те контролира или да те отзове. Това е пътят, който трябва да се извърви – трансформиране на целия държавен апарат“, допълни още той. /БГНЕС