Петер Сиярто: Войната трябва да бъде прекратена колкото се може по-скоро

„Дебатът за войната отново показа, че трябва да се говори повече за мир, защото огромното мнозинство все още говори за война", заяви Петер Сиярто след неофициални срещи на европейските външни министри в Толедо, Испания.

„Мнозинството е за продължаване на въоръжаването“, допълни министърът, цитиран от „TVP World”.

Този подход и предложението на ЕС за отпускане на 5 милиарда евро годишно за военна помощ през следващите четири години показват, че "всички залагат на дългосрочна война", продължи първият дипломат на Унгария.

"За съжаление отново бях единственият, който се изказа против този подход. Не искаме още четири години война, искаме да я прекратим колкото се може по-скоро", каза Сиаро.

Според него Унгария е била подложена на огромен натиск да гласува за нов транш от 500 млн. евро за доставка на оръжия за Украйна и пакет от 20 млрд. долара за следващите четири години.

Това означава, че унгарските данъкоплатци ще трябва да платят 210 млн. евро, въпреки че "те изобщо не са отговорни за войната", подчерта Сиярто.

Унгария отказва да обсъжда тези предложения, докато Украйна не извади унгарската ОТП банк от списъка на международните спонсори на войната.

"Невероятно е, че от Унгария се очаква да плати милиони евро от своите данъкоплатци за въоръжаването на Украйна, а същата тази страна нарича банката със сметките на три милиона унгарци международен спонсор на войната", заяви Сиярто.

Унгарският външен министър засегна и темата с унгарското малцинство в Украйна, като твърди, че "съвсем скоро ще започне процес по "украинизацията" на около 15 000 ученици".

Сиярто добави, че новите правила, които влизат в сила в Украйна, представляват "сериозно нарушение на международното право" и обяви, че Будапеща ще разгледа този въпрос, когато през есента започне оценката на кандидатурата на Киев за членство в ЕС.

Неведнъж украинските власти са се противопоставяли на подобни твърдения, определяйки ги категорично като неверни и подвеждащи. /БГНЕС