Петима министри на парламентарен контрол

Народните представители ще изслушат петима от служебните ресорни министри по време на петъчния парламентарен контрол.

На депутатските въпроси ще отговарят служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева, служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, служебният министър на културата Велислав Минеков и служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова-Благова.

Весела Лечена ще отговаря първа, като към нея е отправен само един въпрос – от Даниела Дашева от ПГ на „Български възход“, относно предприемане на действия за почистване на чашата на язовир „Панчарево“ от наносни отложения.

Към Сашо Пенов има отправени четири въпроса. Първият е от народните представители от ПГ на ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева и Даниел Вълчев относно управленската дейност на началника на Регионално управление на образованието – Пазарджик. Стоян Михалев от ПГ на „Демократична България“ е задал въпрос, свързан с политически кампании, провеждани на територията на Националната художествена академия в Бургас, които са довели до сътресения на учебната дейност на институцията. Третият въпрос е от Гален Монев от ПГ на БВ относно спрените конкурси за длъжност „директор“ в държавните и общински институции от системата на предучилищното и училищното образование. Въпросът на Ивайло Папов от ПГ на „Възраждане“ е за процедурата по избор на изпълнител за ремонт на Професионална техническа гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ във Враца.

Димитър Стоянов ще отговори на питане на Николай Дренчев от ПГ на „Възраждане“ относно възможностите да се предотврати пълната загуба на бойните възможности на изтребителната ни авиация в преходния период между МиГ-29 и Ф-16

Велислав Минеков ще отговаря на 7 депутатски въпроса: Питане от Любен Иванов от ПГ на ДБ относно укрепителната система „Калето“ и видинските капии. Виолета Комитова от ПГ на БВ е отправила въпроса към министъра на културата относно „Старинен град Несебър“ и рискът да попадне в списъка на категория световно наследство в опасност, Христо Петров е задал въпрос, свързан с кадрови промени в ръководството на Националния дворец на културата (НДК), Джевдет Чакъров от ПГ на ДПС – за възможностите за финансиране на ремонти на читалища в област Силистра, а Ивелин Първанов от ПГ на „Възраждане“ относно финансирането на обект на националното културно-историческо наследство: античния град Улпия Ескус край село Гиген, Плевенска област. Министър Минеков ще отговаря още и на въпросите от Димо Дренчев и Петър Петров от ПГ на „Възраждане“, свързани със състоянието на парк „Камбаните“ – София и относно възможности за включване на сградата на т.нар. Старата баня в град Монтана в Националния публичен регистър на недвижимите културни ценности по смисъла на чл. 59, ал. 4 от Закона за културното наследство.

На най-много депутатски въпроси – 12, ще отговаря министър Росица Карамфилова-Благова. Сред тях са напредъка на процедурите за Оценка на въздействието върху околната среда за прединвестиционно проучване за трасе по направление Монтана – София, с тунел под Петрохан, зададен от Росица Кирова от ПГ на ГЕРБ-СДС; относно приемането на Плановете за управление на речните басейни и Плановете за управление на риска от наводнения за периода 2022 – 2027 г., зададен от Джевдет Чакъров от ПГ на ДПС; относно актуализацията на Закона за ограничаване изменението на климата (ЗОИК), зададен от Илина Мутафчиева от ПГ на ДБ. Служебният министър на околната среда и водите ще отговаря още на въпроси, свързани с пречиствателна станция на община Стамболийски; средства, изразходвани за техника, обезпечаваща системата за управление на отпадъците и съдове за отпадъци в община Стамболийски; финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ проект „Инженеринг - проектиране и строителство на канализационна мрежа в квартал Драгалевци, район Витоша"; изграждане на нова клетка за отпадъци до село Шишманци; сключен договор за охрана на защитените територии; премахване на 9000 тона незаконни отпадъци в град Плевен; заплащане на водовземане, извършвано от фирма „ЕОПА“ ЕООД в землището на село Йоаким Груево, област Пловдив; правното основание за одобрение от Министерството на околната среда и водите на горски стопански планове по Закона за горите, действащ от 2011 г. насам, както и на въпрос относно складиране и извозване на отпадъци в площадка на компания за опаковки и полиетиленови торбички, намираща се в местността „Бабенец“ върху терен, популярен като „Батареята". /БГНЕС

Тагове: