Петима ранени при нападение с нож във Франция

Пет души са ранени във Франция след нападение с нож. Сред тях са четири деца, предаде АФП.


По-рано агенцията съобщи за 7 ранени и 6 деца сред тях.

Нападението е извършено в град Ансѝ в източна Франция, в региона на Алпите.

В 9:45 ч. местно време нападателят се е насочил към група от шест деца на възраст около три години в децка площадка в парк близо до градското езеро, съобщават източници от службите за сигурност.

Три от жертвите, всички от тях деца, са в критично състояние, пишат френските медии.

Извършителят е сирийски кандидат за убежище и е арестуван, съобщи полицията. Нареченият Абдалмасих Х. е със сирийско гражданство и през ноември е подал молба за убежище във Франция, предаде френския телевизионен канал БФМ.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен благодари на френските сили за бързата им реакция.

Мотивите на Абдалмасих все още не са установени.

Националното събрание поиска и минута мълчание в памет на жертвите.

Френският министър-председател Елизабет Борн ще посети Ансѝ в отговор на нападението, съобщава "Монд". Градът ще посети и Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, съобщи БФМ.

Френския президент Емануел Макрон също следи ситуацията с внимание. Макрон осъди нападението, наричайки го акт на "пълно малодушие".

"Децата и възрастните са между живота и смъртта. Нацията е в шок. Мислите ни са с тях, както и с техните семейства и мобилизираните спасителни служби", пише още той.

Френските политици реагират на инцидента. Лидерът на партията "Национален сбор" Марин льо Пен изрази своите мисли и съболезнования към семействата чрез Twitter.

Фабиен Русел от Френската комунистическа партия също изпрати своите съболезнования на семействата чрез Twitter и добави, че няма думи, с които да опише ужаса от това нападение над малки деца. / БГНЕС