Петима загинаха заради циклона Яас в Индия

Най-малко пет човека са загинали заради циклона Яас, който се стовари върху щатите Одиша и Западна Бенгалия, съобщи телевизия Zee TV.

Няколко човека са загинали от падналите дървета, а възрастна жена е починала при срутването на дома ѝ. Телевизията отбелязва, че това не са окончателните данни.

Най-силен е ураганът в щата Одиша. Там четириметрови вълни и силните дъждове потопиха 128 села и разрушиха много пътни артерии. Вятърът, който достигна скорост от 140 км/ч, измъкна много дървета заедно с корените им. Местните власти уверяват, че на жителите на тези села ще им бъдат осигурени храна и вода. Разпоредено е основните пътища да бъдат възстановени колкото е възможно по-скоро и да бъде решен въпросът с електроснабдяването в пострадалите райони.

В съседния щат Западна Бенгалия от циклона са пострадали 100 000 души, чиито домове са били разрушени, а полетата са били наводнени. Евакуирани са повече от 1,5 милиона души, които са настанени в убежища.

Солената вода е нанесла сериозни щети на селското стопанство. Свързаните сектори като риболов и градинарство също са претърпели загуби, като точният размер на щетите предстои да бъде установен. /БГНЕС, РИА Новости

Ню Делхи / Индия