Петко Николов: България ще бъде в основата на развитието на Източна Европа

Нашата страната затвърди и продължава да затвърждава ролята си на активен участник в регионалното сътрудничество и позициите си на ключов фактор за стабилността и сигурността на нашия регион.


Източна Европа предлага редица възможности за икономически растеж и за мен няма никакво съмнение, че България ще бъде в основата на развитието на региона.

Това заяви служебният министър на икономиката Петко Николов, предаде репортер на БГНЕС.

Николов подчерта, че пандемията и военните конфликти показаха, че ЕС е прекалено зависим от доставки на суровини, стоки, услуги от трети страни. "В този контекст увеличаването на европейската автономност е от съществено значение за икономическата и финансовата стабилност", каза той.

Други важни и съществени за стабилността фактори, според служебния министър на икономиката, са бързата адаптация към динамично променящата се среда и най-вече гарантирането на една стабилна регионална устойчивост и свързаност.

"Безспорно всяка страна трябва да положи усилия за осигуряването на европейската автономност и в тази връзка България подчертава важната роля на ефективната индустриална политика на Съюза, която от една страна да е в състояние да стимулира важни конкурентни производства, за да укрепи индустриалната база на Европа и от друга страна да осигурят стратегически и важни вериги за доставки", отбеляза той.

Николов обясни, че целта е да се намали зависимостта на ЕС от трети страни от енергия, суровини, оборудване, важни ключови технологии, полупроводници, дигитални технологии, храни и др., както и да се създаде възможност за диверсифициране на пазарите, от които ЕС реализира доставки.


По думите му за преодоляване на трудностите в тази насока е необходимо да се намали производственият капацитет по веригите на стойността, както и да се модернизират производствените технологии.

"Голямо значение в тези процеси имат инвестициите в човешкия капитал, който е в основата на индустриалния успех", добави служебният министър на икономиката и допълни, че инвестициите в инфраструктурата, в зелена свързаност, в индустриалните зони са важен и ключов аспект на региона.

Николов подчерта, че липсата на инфраструктурни връзки и затруднената търговия и стокообмен са в резултат на незавършения процес на интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС.

Той е категоричен, че пълнотата ни интеграция в Шенгенското пространство ще допринесе за по-ефективна регионална, транспортна, енергийна и дигитална свързаност.

Общият ефект се оценява около и над 1 млрд. лв. годишно, така че всяка година от забавянето на този процес бизнесът и гражданите от региона губят тези средства, каза още Николов.

В заключение той коментира, че инициативата Виенски икономически форум е безспорен пример за успешно регионално сътрудничество. /БГНЕС