Петко Николов: Изпълнението на условията за еврозоната е стратегическа цел

Покриването на критерия инфлация за присъединяване към еврозоната изисква усилия. България работи за подготовка на предприятията и потребителите.

Това заяви служебният министър на икономиката Петко Николов по време на международната конференция „България в еврозоната, кога?“, предаде репортер на БГНЕС.

"Стратегическата цел на България е да изпълни условията за еврозоната до края на 2024 година. Трябва да спазваме бюджетна дисциплина, необходимо е намаляване на инфлацията", каза той и продължи: "Покриването на критерия инфлация изисква усилия. България работи усилено за подготовка на предприятията и потребителите за преход към новата валута".

Николов посочи, че Европейската централна банка (ЕЦБ), чрез надзор, ще гарантира устойчивостта на банковата система след приемането на еврото.

Процесът у нас ще включва мерки за защита на потребителите - правилно превалутиране и двойно обозначаване на цените - в лева и в евро. Този процес ще завърши една година след датата на приемане на еврото.

"След изпълнение на критериите, бизнесът ще има достатъчно време. Ползите от еврозоната трябва да се усетят от всички граждани и предприятия", каза Николов. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон
Рекламна кампания