Петков: Бизнесът ще бъде подкрепен и през април. Не се поддавайте на спекулата

Компенсации за ток за бизнеса ще продължават и през месец април. Помощта ще бъде увеличена. С колко и как, предстои експертите да решат. Това реши днес правителството след срещата си с работодателските организации, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът Кирил Петков призова хората да не се поддават на спекулативния пазар и успокои, че продуктите в магазините няма да свършат.

"Днес имахме много конструктивна среща с всички работодателски организации. Всички сме изправени пред безпрецедентна криза откъм войната в Украйна, цените на газа, цените на електроенергията. Всички осъзнаваме, че гояма част от факторите са външни и България в момента е в средата на една почти перфектна буря, но това, около което се обединихме е, че заедно всички сме в една лодка, ще можем да излезем на базата на знанията, на баазата на диалога, който имаме. Бизнесът ще бъде подкрепен и през април месец. Нивата, на които ще бъде подкрепен за цените на електроенергията, ще ги обсъдим до края на тази седмица", заяви премиерът и съобщи, че в началото на следващата седмица ще има предложение за нова мярка.

"Радвам се, че тонът беше много конструктивен. Осъзнаването, че няма отделна стратегия за правителството, отделна стратегия за бизнеса - всички заедно ще работим ръка за ръка, за да можем да излезем от тези безпрецедентни рискове, които в момента, идвайки заради войната и всичко, което се случва до този момент отвън, да можем да оцелеем като икономика, като бизнеси, като брой работни места запазени", заяви премиерът.

От своя страна министърат на енергетиката Александър Николов заяви, че има механизъм, който и към момента работи. "Целта е този механизъм да се използва така, че да има необходимата степен на предвидимост и спокойствие за бизнеса. Конкретните параметри относно размер на компенсациите и как те ще се случват, ще се обсъдят до края на тази седмица и в началото на следващата. В допълнение, ще се разгледат всички възможни механизми за по-средносрочни и дългосрочни решения, включващи структура на пазара, дългосрочни договори, което да доведе до по-висока степен яснота за корпоративния сектор не за месец, а поне за година напред", заяви още Николов.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обърна внимание, че всички си дават сметка, че без стабилна икономика, няма да можем да излезем лесно от тази криза, както и че икономиката и бизнесът гарантират приходи в бюджета, които са необходими за другите политики.

"Правителството и държавата декларираме, че с всички възможни законови средства и възможности на бюджета и на допълнителни приходи, ще подпомогнем българската икономика така, че предприятията да продължат да работят и да не освобождават хора, за да не расте безработицата", каза още Нинова и добави:

"До края на април трябва да изработим нов механизъм, който да подпомогне бизнеса така, че да стабилизираме икономиката.Обединихме се, че помощта за увеличените цени на енергоносителите, също ще бъде увеличена. С колко и как - предстои експертите да решат".

Работодателските организации обявиха, че са поставили болезнените въпроси, които всички си задават и най-важното е, че са получили диалог и изявено желание за конструктивизъм. /БГНЕС