Петков: Денков и Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно

В тази зала, а и в публичното пространство непрекъснато обсъждаме, че България е страна, която в момента има много проблеми за решаване, но това, за което по-рядко говорим е, че България е страна с много предимства и възможности. Дълбоко вярвам, че България е страна с едно светло бъдеще. Един от най-известните професори по икономическо развитие Йозеф Шумпетер казва, че най-важният фактор за икономическото развитие на една страна е човешкият капитал. Във всяка страна има хора, които са изключително талантливи и можещи и това, с което се занимават тези хора предопределя бъдещето на тази държава.


Това заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП от парламентарната трибуна, предаде репортер на БГНЕС.

Петков напомни, че по време на римската империя талантът се е концентрирал в държавното управление. "По време на Средновековието най-талантливите са се занимавали с военно дело и тогава отчитаме най-голямото развитие в областта на отбраната. По време на индустриалната революция голяма част от таланта се е насочил към развитие на индустрията и тогава имаме истински скок в стандарта на живот на европейците", каза той и добави, че има страни, в които талантите се насочват към сивия сектор, а други в чужбина.

"Ролята на политиците и държавниците е да направят така, че тези талантливи хора да работят за прогреса на своето общество. Това, че акад. Денков ще води правителството на България в първите 9 месеца, а Мария Габриел във вторите 9 месеца ми дава надежда. Акад. Денков има опит като зам.-министър и министър в няколко правителства. Той е скромен човек и няма да го чуете да се изтъква", каза той.

"Мария Габриел е друг голям талант на България, доказала се е като европейски лидер в сфери, които движат икономическото развитие на цяла Европа", подчерта той.

"Денков и Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно, когато най-талантливите работят заедно, за да изведат България напред", посочи той и добави, че големият талант се вижда в състава на правителството. Според него ако се даде повече време на правителството, страната може да върви напред. "Трябва да ограничим острото политиканстване и да започнем да правим законотворчество, което да съпътства управлението на това правителство", каза още той. /БГНЕС