Петков: Депутатите да актуализират бюджета, а не да се занимават с гражданството ми

Когато липсва актуализация на бюджета, 430 млн. няма да има за бизнеса, няма да има пари за хората на първа линия в болниците, няма пари за актуализация на пенсиите. Ние сме на прага да не може да плащаме и да поемем следващата ковид вълна. От всички възможни приоритети това Народно събрание се занимава с интриги.

Това каза в парламента служебният министър на икономиката Кирил Петков, попитан дали е бил с двойно гражданство при встъпването в длъжност, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано днес „Има такъв народ“ поде нова офанзива срещу служебния кабинет. Депутатът Димитър Гърдев адресира въпрос до министъра на външните работи Светлан Стоев дали Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет. Гърдев се позовава на медийни публикации в средствата за масова информация, в които се твърди, че министъра на икономиката е имал канадско гражданство, което в разрез с българското законодателство.

"Като Кирил Петков направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя в длъжност. Този отказ е нотариално заверен", обясни Кирил Петков, но подчерта, че това не е на дневен ред, а актуализиранията бюджет. Той увери, че има пари в държавата и от парламента зависи да може да се използват.

В отговор на въпрос на БГНЕС, Кирил Петков обяви, че се очаква Анастас Гогов да стане изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания. "Той вече е назначен като управител. Мина абсолютно прозрачен конкурс", заяви той и подчерта, че бордът на ДКК се състои от 5 члена, а Гогов е шестият.

Петков каза още, че предстои предоговаряне на правителствения комплекс, където висят на държавата 190 млн., от които са предплатени 70 млн. и трябва да бъдат върнати. /БГНЕС