Петков: Добросъседството ще бъде сложено на пиедестал

За момента няма да има кадрови промени в историческата комисия.

Това заяви премиерът Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Поздравявам министрите и гостите от РС Македония, както и министрите на България за много добре свършената работа. Това е пример за новия подход с реални резултати, още по-впечатляващ беше докладът на останалите министри, като всеки от тях постави 10 реални задачи с общ секретариат между различните групи и с много къси срокове за изпълнение. Следващата среща е само след седмица на работните групи. Това ще бъде нивото на динамика, което се очаква от работните групи. Историческата група набеляза, че в следващите 4 месеца ще има поне 3 срещи и интензивна работа между тях, добави Петков. За момента няма да има промени в историческата комисия, уточни още той.

Подписаните меморандуми имат краен резултат за икономическото развитие на целия регион, което и гражданите на двете страни ще усетят с измерими подобрения на стандарта на живот. Добросъседството ще бъде сложено на пиедестал и около него трябва да работим, подчерта премиерът. Дори коридор 8 е излязъл от европейските коридори, а с днешния подписан меморандум го връща обратно на картата. Имаме много време да наваксваме, но се надявам да е бързо, каза още Петков. Благодаря на моя приятел Димитър, който даде цялата си енергия и заедно сме целеустремени към общи резултати, каза още той.

МВнР на двете държави ще работят в паралел докато стават ясни резултатите по новите линии, нови пътища, КПП-та, икономически сътрудничества, едновременно паралелно ще вървят и политическите въпроси. Хубавото е, че днес поставихме рамката за общата работа и детайлния календар кога да се срещат всяка една от групите. Надявам се да имаме и бързи резултати, каза още Петков. Ние сме тук, защото не се страхуваме от кризи и вярваме, че можем да ги решаваме, каза още премиерът.

По отношение на историческата комисия премиерът Петков заяви, че за момента няма да има кадрови промени в нейния състав.

От своя страна македонският премиер Димитър Ковачевски заяви, че през 2023 г. може да заработи КПП Клепало на българо-македонската граница и това ще бъде един от критериите за постигнат напредък между България и РС Македония. “Открихме нов процес на диалог и на работа. Формирани са комисии. Това е свидетелство, че имаме политическа воля”, каза Ковачевски. Той заяви, че днес са обсъдени преди всичко темите, по които работят групите.

Ковачевски благодари на историческата комисия, която е поела също ангажимент да работи интензивно.

Той заяви, че министрите вече работят по конкретни проекти. Според него е добре, че вече е набелязан план за срещи и сътрудничеството ще придобие конкретни измерения.

Македонският премиер изрази надежда, че България, която е член на ЕС от 15 години и има голям опит в евроинтеграцията, ще окаже подкрепа.

Спирайки се на критериите, по които ще бъде оценяван напредъкът в двустранните отношения, Ковачевски каза: например, за въздушната линия, която е комерческа и се предвижда да започне да лети, ще бъде хубаво, ако следващата седмица започнат да разговарят туроператорски фирми, които да я напълнят с пасажери.

По отношение на транспортната свързаност критерий за успех ще бъде, ако до 2023 г. заработи КПП Клепало и бъде достроена липсващата отсечка от 13 км.

За успех в политическата област Ковачески смята, ако с България се постигне споразумение РС Македония да започне преговори за членство в ЕС.

По отношение на вписването на българите в македонската Конституция Ковачевски каза, че този въпрос ще бъде решен "по пътя към ЕС, когато ще бъде открит въпросът за Конституцията с цел неговото адаптиране съгласно искането на гражданите".

“Нека да оставим процесите да текст, да върнем доверието”, каза Ковачевски. /БГНЕС