Петков: Документът гарантира реформаторската програма, а не е коалиционно споразумение

Комуникацията с ГЕРБ може да започне и по телефона не е казано, че трябва да се видим веднага. Ние сложихме утрешния срок с идеята, че няма дни за губене. Това заяви съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

„Разбира се тук най-важното нещо е, че тези ясни линии, които бяха начертани с тези гаранции, че декларацията на Денков и Габриел ще бъде спазена, тук важното е никой не трябва да се опитва да тества дали тези гаранции ще издържат, защото ние сме готови да подадем оставка. България няма нужда от поредната политическа криза, но няма нужда и от подмяна на реформите, които ние сме заложили“, добави Петков.

„До този момент ГЕРБ не са ни потърсили“, уточни той.

„Този документ е механизъм за гарантиране на тази реформаторска програма, което означава, че тези 7 гаранции ние искаме да ги разпишем в детайл, но това не е коалиционно споразумение. Тук става дума за това, че тези гаранции за реформите няма да бъдат подменени и искаме много ясно от двете страни да го подпишем, защото до този момент устните договорки изглежда, че не работят достатъчно добре“, смята Петков.

Петков коментира и какъв знак е присъствието му на протеста против изборът на Сарафов за главен прокурор: „Знак, че оттук нататък ние ще се опитваме да предотвратяваме стъпки на подмяна и ще искаме да се случват истинските реформи. Идеята, че Гешев може да бъде заменен със Сарафов, а той с някой друг, който не е реформаторски човек, не иска истинска реформа, който има старите задкулисни истории, ние сме тук, за да гарантираме че това гражданско общество няма да си затваря очите и ако се вижда, че се случва такава подмяна много ясно и гласно ще заставаме срещу нея“, категоричен е той. /БГНЕС