Петков е обещал вдигане на ветото, МС прие искането му РСМ да се гледа във външна комисия

Министър-председателя Кирил Петков е поел ангажимент пред еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи за вдигане на ветото за започване на преговори на РС Македония за ЕС до края на френското председателство.

Това заяви министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска по време на изслушване в Народното събрание по въпроса дали Петков със своите действия не е извършил национално предателство по темата РСМ, предаде репортер на БГНЕС.

Първоначално изслушването трябваше да бъде закрито и на него да бъдат представени документи с гриф строго секретно, които да хвърлят светлина върху самостоятелните действия на премиера Петков, целящи да се заобиколи Министерството на външните работи и Рамковата позиция, която е приета единодушно от всички български партии.

Премиерът Петков изпрати предложение, което на практика напълно ревизира Рамковата позиция, приета от Народното събрание и правителството, но тя е отхвърлена от Министерството на външните рабати, обясни ръководителят на българската дипломация.

„На 5 април тази година, външнополитическият съветник на премиера изпрати своя проект на актуализация на Рамковата позиция. Съдържанието му по-скоро предполага ревизиране на българската национална позиция", заяви Генчовска.

Тя посочи, че в проекта на тази нова Рамкова позиция не фигурира българската позиция по така наречения македонски език.

Теодора Генчовска

„Изискването на европейски гаранции по отношение на Договора от 2017 г. става несъстоятелно. На практика с този проект са обединени частични идеи на МВнР за прилагане на двустранния договор, но без да има ясен механизъм за изпълнение на договора. Външно министерство прецени, че нямам как да има бележки по документ, който изначално и цялостно погрешен и го отхвърли като възможност“, заяви външният министър в оставка.

Тя подчерта, че докато в МВнР са се опитвали да преговарят и да отстояват позиции, други са създавали впечатлението, че София е била готова на отстъпки.

Станислав Балабанов

По време на заседанието в парламента се стигна до размяна на реплики между бившите партньори по коалиция от „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“. Станислав Балабанов от ИТН заяви, че ще поискат оставката на председателя на НС Никола Минчев заради грубото погазване на законите.

Андрей Гюров от ПП заяви, че заседанието е загуба на време и не е постигнало целта си, защото българските граждани не са научили нищо смислено. Той призова да се вдигне секретността на документите, които е трябвало да бъдат представени на днешното заседание, но така и не бяха обявени, защото то не бе закрито. Според него от заседанието не е станало ясно "къде са предателствата".

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов опроверга управляващата коалиция, че Бойко Борисов бил вдигнал ветото. "Как така Бойко Борисов е вдигнал ветото, като ветото още съществува?!?“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ. Той отбеляза, че външната политика трябва да почива на логика и някаква приемственост. „Рамковата позиция, приета по времето на ГЕРБ и препотвърдена на КСНС, дава яснота в какви рамки трябва да се движи всяко едно следващо българско правителство“, подчерта Даниел Митов.

Андрей Гюров

Кристиан Вигенин от БСП омаловажи думите на Генчовска, която разкри, че Петков е обещал вдигане на ветото в разговор с Вархеи. Според представителя на левицата целта на дебата е била "да бъде тричан премиера".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костанидов сравни днешната управляваща коалиция с Отечесвения фронт, а предателството на Кирил Петков с предателството на Георги Димитров, който е извършил насилствената македонизация на българите.

В същото време премиерът Петков официално изолира МВнР от процеса, анонсирайки на заседанието на Министерски съвет, че всички решение ще минават през депутатите. Още във вторник БГНЕС публикува подробен текст на предложението, което тази сутрин премиерът обяви.

МС прие искането на Петков всички предложения на Френското председателство относно започването на преговори за ЕС от страна на РСМ да бъдат изпращани директно в Парламентарната комисия по външна политика, която се ръководи от хора близки до премиера.

Кирил Петков

Според него това се прави „за да има подобряване на отчетността и координацията с Народното събрание“. Външният министър Генчовска в парламента призна, че „не е запозната с този документ, който и внесен днес от премиера“.

За Петков темата за РСМ се използва за отвличане на общественото внимание. /БГНЕС