Петков: Енергийните помощи ще продължат и през май

Българското правителство работи много силно за да може да имаме ясни доставки на газ на цени, които да не са различни от тези, които биха дошли през „Газпром“. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с българския бизнес и профсъюзи, предаде репортер на БГНЕС.

Петков заяви, че обсъдени различни варианти, за да има „предвидимост за българския бизнес и работниците, които работят в него“.

„Достигнахме до ясни заключения, че през май месец ще продължат енергийните помощи за бизнеса, може би на различни нива. Другата седмица ще бъдат финализирани с министъра на енергетиката“, обеща Петков.

Той заяви, че през следващите няколко дни очаква повече яснота за цените на природния газ. Премиерът дори се надява, че те няма да се повишат. „Надявам се в скоро време всички да бъдат по-спокойни, като видят, че нещата работят. В момента газоподаването не е спряно, не е намаляло, цената не се е повишила“, каза Петков.

От бизнеса настояват компенсациите за ток да продължат до нормализиране на цените.
„Бяхме тук, за да настояваме да направим необходимото по отношение на енергийните цени, да намалим темповете на растеж на цените, да запазим работните места. Предложихме го на Петков, Нинова и Василев. Настояваме компенсациите за електрическата енергия да продължат, докато това е необходимо“, заяви Добри Митрев, председател на УС на Българска стопанска камара.
Предложено е долният праг за подпомагане да бъде енергийният микс от КЕВР и да няма таван. Настоява се срещата за природен газ да не се заплащат повече от формулата с "Газпром експорт".
„Днес не получихме твърд отговор на поставените от нас въпроси. Очакваме следващата седмица в разговори с енергийния министър да видим докъде можем да стигнем", каза още Добри Митрев.

Не се провидя много оптимизъм в тези дълги разговори. Това налага да търсим решение на въпросите докато те са още малки, каза председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той обясни важността на започването на работа на съвет по Зелената сделка към МС, който все още не работи.

Правителството ще поиска изключение за България във връзка с ембаргото върху вноса на руския петрол, заяви вицепремиерът Корнелия Нинова.
„Първо, ембаргото за внос на петрол да не се отнася за България. Второ, постигнахме съгласие, че компенсациите за бизнеса ще продължат и през май, те бяха до края на април. С колко предстои да се уточни в разговор с министъра на енергетиката“, каза тя.
„Трето, да се запази цената на газа, такава каквато е сега по доставките на „Газпром“ и ако преговорите за доставки доведат до по-висока цена, държавата да компенсира разликата. Четвърто, поискахме дерогация за увеличаване на прага на регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лв. Това е в помощ на малкия и средния бизнес. Пето, поискахме и вариант за премахване на акциза за горива”, добави Нинова. /БГНЕС