Петков и Ковачевски ще използват новата енергия за напредък

Министър-председателите на България и Северна Македония очертаха основните приоритети пред двете държави с хоризонт периода 2022 - 2029 г.

Очертахме точния календар. Фокусираме се върху всички общи възможности за обогатяване на нашите отношения, заяви българският премиер Кирил Петков на съвместен брифинг със северномакедонския си колега Димитър Ковачевски, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Скопие Георги Пашкулев.

Като премиер започвам с един от най-важните въпроси за РС Македония - евроинтеграцията на страната. Двамата с българския премиер Кирил Петков искаме да използваме новата енергия за постигане на общата цел - за по-добро бъдеще на двете страни, каза македонският премиер Димитър Ковачевски.

Според Ковачевски "двете страни влизат в нов порзорец в двустраните ни отношения", а създаването на условия за бърз напредък в евроинтеграцията е един от най-важните приоритети пред РСМ.

Ковачевски съобщи, че властите в Скопие са изпратили вербална нота в ООН, с която съобщават, че Република Северна Македония и Северна Македония е едно и също и се отнася за територията на РСМ и че, няма никаква териториални петенции. "Това е първата голяма крачка", каза още Ковачевски и съобщи, е ускорено изграждане на ГКПП Клепало.

Българският премиер Кирил Петков съобщи, че още на 25 януари ще бъде следващата среща с РС Македония. Тогава ще има съвместно правителствено заседание.

Двете страни са се договорили да създат работни групи по конкретни теми. Кирил Петков анонсира, че работните групи ще се срещат всяка седмица.

От тук нататък добросъседството ще се измерва в реално постигнати стъпки и резултати. Линията София-Скопие ще бъде реалност. 30 дни ще имаме точните специфики, съобщи още Кирил Петков.

Ние абсолютно уважаваме самоопределянето на всички граждани на Северна Македония, подчерта Петков. Той изрази надежда, че историческата комисия ще е една от петте работни групи, ползите от съвместната работа ще бъдат в различна среда - среда на добър диалог и конструктивни действия.

Македонският премиер очаква членовете на съвместната историческа комисия да съобщат заедно какво е договорено пред обществеността. Той очаква това да бъде мост към бъдещето, а не към миналато, каза още Ковачевски. /БГНЕС