Петков: Коридорите Север-Юг станаха много важни

Коридорите Юг-Север станаха много по-важни сега, отколкото някога са били в миналото. Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на бизнес закуска с Американската търговска камара, предаде репортер на БГНЕС.

Петков припомни, че страната ни е част от общността на демократичните държави.

„В момента имаме безпрецедентна криза, която видях в Украйна от първо лице. Ние влязохме преди 150 дни с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че всъщност антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния върху България, и по-точно от Русия. Едни хора са готови както да предадат националния си интерес, така и да предадат факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди“, каза премиерът.

Той подчерта значението на битката с корупцията: „Тази битка може да бъде загубена ако бъдем отцепени един по един. Това е на ниво Европа, на ниво България-САЩ, на ниво НАТО“.

Премиерът благодари за подкрепата, която страната ни е получила при спрените доставки на газ от Русия. Той заяви, че България е изпълнявала коректно договора си, а прекъсването на газовите доставки е политическо.

Според него освен общите военни стратегии на НАТО, страните членки трябва да мислят и за обща логистична стратегия.

Коридорите Юг-Север станаха много по-важни сега, отколкото някога са били в миналото, подчерта премиерът.

„Да можем да имаме LNG терминали в Гърция и в Турция, да се свързва това с нашата газопреносна система, да отива до всички наши съседки, да имаме път, който да се изгради от пристанищата на Александруполис, да минава през България и да отива чак до Констанца, да имаме влакова връзка, петролопроводи – това са много важни инфраструктурни проекти, които не са се случили до този момент, но трябва да се случат в най-близко бъдеще”, заяви Петков. /БГНЕС