Петков: Мисля, че мандатът ще бъде върнат

България не е пред газова криза, единственият голям проблем в момента е, че влизаме в политическа криза. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков в Гърция. Нямаше 121 човека, които да не ги е страх да кажат „Не на задкулисието“. Толкова много осъзнаваме тежестта на отговорността която имаме, че тази сутрин всички наши депутати се опитаха да комуникират с депутатите от ИТН. До този момент мисля, че мандатът ще бъде върнат без подкрепа от 121 души, каза Петков. Ще подкрепим всичко, освен да имаме партньор, който да е в политиката от като Пеевски, това няма да допуснем, както и Слави Трифонов няма да допуснем както и други външни сили, които да нареждат.

Очаквах, че историческата тежест и съвестта на тези хора ще надделее над страха, ще сме отворени за диалог до последния момент, каза още Петков. Изпускаме историческо време на парламента, изпускаме възможността да вкараме 40 закона, изпускаме парите по Плана за възстановяваме, изпускаме дейността по управление на КПКОНПИ, добави Петков. Оттук нататък ако има служебно правителство, отговорността отива изцяло в него, уточни премиерът в оставка. Завъртяхме крана, вече има газ в тези тръби, налягането е високо, очакваме последните няколко стъпки със софтуерния контрол, както и самият акт 16, актът, подготвен от всички институции, който трябва да стане в следващите седмици, заяви Петков.

Очакваме в края на август да тече азерски газ. Някой беше подписал анекс миналата есен, който нямаше нищо общо с българския интерес, иначе отдавна можеше да потече газ, добави Петков. В момента получаваме пълния си обем газ по договор на цена, която е равна с тази на Газпром. Цената е еквивалентна на Газпром, подчерта Петков. След това ще отиде още 30% по-надолу цената, обеща премиерът в оставка. /БГНЕС

Тагове: