Петков: МС не е бил добър стопанин, парите са изразходвани непрозрачно

Министерски съвет и Министерството на икономиката не са работили като добри стопани, значителни обществени средства са планирани без ясни приоритети и разходени непрозрачно. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

Той представи резултатите от проверката на работата на Държавната консолидационна компания в 6-минутно видео, което е качено в Youtube-канала на Министерството на икономиката.

Акцентът е работата на строителната компания „Монтажи“, която е дъщерно дружество на ДКК.

„През 2018 г. МС решава да отпусне на Министерството на икономиката 500 милиона лева, които да служат за текущи ремонти на язовири. МИ увеличава капитала на ДКК със същите 500 милиона лева, а от своя страна ДКК подписва с дъщерното си дружество „Монтажи“ поне 266 договора на стойност поне 631 милиона лева изплатени авансово. „Монтажи“ възлагат от своя страна ремонтите на избрани подизпълнители, които получават 50% авансово“, заяви министър Петков.

Според него проблемът е в това, че 500 милиона бюджетни средства се превръщат в капитал на държавно дружество, което не е възложител по смисъла на Закона за обществени поръчки. Това позволява средствата да бъдат прехвърляни директно към „Монтажи“ и частните подизпълнители, които извършват голямата част от ремонтната дейност.

„Това е ясен индикатор, че фирмата „Монтажи“ нямат капацитета самостоятелно да изпълнят поставените им задачи“, подчерта министър Петков.

Той обърна внимание и на факта, че фирма „Монтажи“ е със запорирани сметки към НАП и други кредитори. По време на запора „Монтажи“ продължават да се разплащат чрез дъщерна фирма, което според Петков, също е недопустимо, когато става дума за такъв сериозен обем от строителни дейности.

Три години по-късно резултатът от работата на „Монтажи“ е следният: само 10 готови и разплатени язовира, 18 предадени, 51 прекратени след допълнително обследване и 120 открити строителни площадки.

"В заключение, работната група счита, че въпреки сериозната инициатива на държавата, един значим обществен проблем остава нерешен. Министерският съвет, а и Министерството на икономиката не изглежда да са работили като добри стопани, тъй като значителни обществени средства са планирани без ясни приоритети и, впоследствие, разходени без прозрачен процес и адекватен контрол", подчерта министър Петков. /БГНЕС