Петков: Няма да има правителство с БСП ако промените в Изборния кодекс се приемат в зала

“БСП да знаят, че ако промените в Изборния кодекс се приемат в зала, ние няма да влезем в коалиция с тях. Решението е тяхно.” Това заяви Кирил Петков от ПП на извънреден брифинг в парламента заедно с ДБ, предаде репортер на БГНЕС.

“ГЕРБ, ДПС, и БСП казаха на българите в страната: “Ние ще решаваме вместо вас, а на българите в чужбина, не ни е грижа за вас!”, заяви още лидерът на ПП.

Това, което се случи далече надхвърля връщането на хартиената бюлетина, това е демонстрация на сила. БСП не само даде възможност да се гласува с хартия, видяхме много сериозна ревизия на целия изборен процес без обсъждане, заяви Христо Иванов от ДБ.

Заседанието на правната комисия е в нарушение на процедурата дори. Това е демонстрация на силата на ново мнозинство, което е готово да управлява и да проведе избори, така че да завземе властта чрез избори. БСП направиха демонстрация на пълна лоялност към ГЕРБ и ДПС, каза Иванов. Сглоби се коалицията на реванша, посочи още той.

Атанас Атанасов от ДБ определи изминалата нощ като “нощта на хартиената бюлетина” и коалицията зад тази хартиена бюлетина вече е ясна на всички. “Миналите избори ги купиха, тези да ги откраднат ние няма да позволим”, подчерта още Атанасов.

Андрей Гюров също коментира среднощните промени в Изборния кодекс. “Претенциите, които парламентарните групи дадоха, че ще се върне парламентаризмът, че ще има диалогичност вчера, станаха невалидни снощи като задраскана бюлетина. Всичко, което беше в приоритетите на хартиената мафия беше да се мине като с кални ботуши, да се нарушат всички правила, да се заглушат гласовете на хората в чужбина, което ние няма да го позволим.”

“Хартиената коалиция прегази Изборния кодекс, премахвайки на практика изцяло машинното гласуване, оставайки само хартиеното гласуване и оставайки машини за 80 млн. без приложение. Премахна се общественият съвет към ЦИК, защото той си позволи да направи негативно становище за връщане на хартиената бюлетина. Премахна се и многомандатният изборен район “Чужбина” и ограничи правата на българите там да гласуват, като увеличи нужния брой заявление за откриване на секции.” Това заяви и Милен Матеев от ПП.

Искрен Арабаджиев също от ПП подчерта, че с промените не са се дали никакви гаранции за нормалното протичане на изборния процес. “Дава се възможност за невалидни бюлетини и връщането на корумпирания вот, което беше цел на ГЕРБ, БСП и ДПС, които се подкрепяха през цялото време под зоркия поглед на Десислава Атанасова, под безскрупулното водене на правната комисия от страна на Радомир Чолаков, който заглушаваше гласът както на хората от моята партия, така и на колегите от ДБ и Български възход.” /БГНЕС

Тагове: