Петков: Няма да се опитвам да направя каквито и да е договорки за РС Македония

Имаме ясно разписано коалиционно споразумение, което стриктно го спазваме. Спазваме всичките си действия да са в унисон с него. Аз като премиер по никакъв начин нямам право, нито ще се опитвам да направя каквито и да е договорки, имаме рамкова позиция, декларация. Това заяви премиерът Кирил Петков за позицията на България спрямо РС Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Всяко решение трябва да се случи с пълно обединение с коалицията, и с опозицията, добави Петков. Няма да се вземе каквото и да е конкретно решение без санкцията на парламента и без пълната убеденост на всички, които ще гласувате за това, обърна се към НС Петков.

Сегашната ситуацията в Украйна направи казуса в РСМ още по деликатен. Западните Балкани също са регион под риск, сигурността на Западните Балкани е от огромна важност за българската държава. Трябва да подходим с голяма отговорност към тези решения, добави още Петков.

ЕК заяви, че те са готови да бъдат гарант през преговорната рамка на правата на българските малцинства, на българите в Македония, за да сме сигурни, че интересите както и всички права на тези българи в Македония са запазени, спазени и преговорната рамка и процес ще допринесе за това добросъседство, на което ние толкова се надяваме, каза още Петков. /БГНЕС