Петков: Няма нищо конкретно като реален договор с Gemcorp, ДАНС прави проверка

Gemcorp заедно с IP3 заедно подписаха с българското правителство общо писмо за намерение. С други думи няма абсолютно нищо конкретно като реален договор, а просто те казаха: „Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика. Това, което се случи оттогава е, че ние прочетохме внимателно статиите и от Бърд, и от „Файненшъл таймс“. Въпреки, че се бяхме уверили, че до този момент те нямат руски инвеститори, явно са имали преди 3 години. Това заяви пред бТВ премиерът Кирил Петков.

Този факт ще ни накара сега да направим една много внимателна проверка. Аз съм разпоредил на ДАНС да ми дадат пълен доклад. Както знаете, по никакъв начин руски капитали в този момент особено, ако не са с чист произход, по никакъв начин не биха влезли в българската икономика. Благодаря и на разследващите журналисти, това е един добър начин да се повдигне тази тема и ние ще направим всички възможни проверки. В този момент те ни увериха, че нямат руски капитали, но ние ще бъдем абсолютно сигурни, след като завърши проверката на ДАНС, добави Петков.

Асен Василев сподели, че първата среща с IP3 е била, когато те са били в щатите на посещение там. Но американското посолство просто ясно каза, че те не застават зад тази инвестиция, нито са „за“, нито са „против“, просто се оттеглят от тази дискусия. Мисля, че оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата. Аз съм го разпоредил, за да сме сигурни, че тези капитали са чисти, които влизат. Ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск, коментира Петков.

Във връзка с шпионите, които са в ДАНС, Петков коментира, че първо благодари на ДАНС, че могат да се справят със собствените си проблеми и да инициират този тип проверка. И второто, за което бях уведомен, е, че хората, които са били свързани с този скандал – става дума отново за руски интереси, които обаче са работили в една много специфична посока и това е Западните Балкани да нямат европейско бъдеще и нашите отношения – между Република Северна Македония и България, да не са толкова приятелски, колкото едни добри съседи биха искали да бъдат. Така че от тази гледна точка за мен е много важно да се знае, че явно имаме руска намеса в България специфично за Западните Балкани и Северна Македония, каза Петков.

Той посочи, че тези двама души в ДАНС няма да работят повече по този случай.

За мен две неща са много странни. Първо, Софийската градска прокуратура изисква целият видеоматериал – на всеки, който влиза и излиза от тази сграда, не за един специфичен ден, а за цял месец. Те искат да видят всеки, който се среща с министър-председателя. Нещо, което мен много ме тревожи, знаейки, че Министерския съвет вече е точка за сигнали към Европрокуратурата, те реално може би се опитват да видят кои са хората, които дават тези сигнали. Ако това е така, това е граничи с… престъпление за мен.

Ако те се опитват да научат кой дава сигнали към Европрокуратурата и затова изземат за цял месец видеоматериалите, това е недопустимо. Това просто хората трябва да разберат, че този тип действия това правителство няма да толерира по никакъв начин, подчерта премиерът.

Попитан за това, че трябва да отиде на разпит в прокуратурата и дали се притеснява, избрал ли е дата, той отговори, че не се притеснява и че ще отиде в прокуратурата. Тук се надявам, между другото, че когато говорим за прокуратурата, скоро ще почнем да разделяме различни хора в прокуратурата. Аз абсолютно нямам никакво доверие на господин Гешев и управлението на прокуратурата, но скрито се надявам, че ще има прокурори, които ще застанат на страната на народа. Аз ще отида в първия момент, когато бъда призован, още нямам призовка. В момента, щом имам тази призовка, ще отида и ще дам всички сведения, които те искат да научат от мен, каза Петков.

За посещението на Урсула фон дер Лайен на 8 април, Петков коментира, че това е една хубава цел – Планът за възстановяване ще бъде подписан.

Тя още в последната ни среща каза, че технически всичко сме завършили по плана. Сега ще дойде да направи формалното подписване на плана. Нищо няма да се променя по него вече. Българите могат да са спокойни, че усвояванията на средствата ще започне веднага след това. И другото, с което съм много горд, е, че нашите централи, които са на въглища, не трябваше да бъдат затворени заради този план, защото имаше такова предварително условие. И газовата независимост, която щеше да се увеличи, ако предишната версия на плана беше използвана, сега се заменя с нови технологии, както всички знаем, вече свързани с големи батерии, които ще ги свържем с цялата електропреносна система. И това е революционна промяна, а се оказва критична в момент, когато газовите доставки са под заплаха, каза още Петков. /БГНЕС

Тагове: