Петков: Няма провал, ще успеем да изчистим задкулисието

Не бих казал, че трябва да говорим за провал. Това е продължението на промяна, която започна още от миналата година. Това заяви пред БНТ премиерът Кирил Петков.

Мисля, че ще успеем да изчистим задкулисието от управляващата коалиция и тогава промяната ще е реализируема стъпка, добави Петков. Днес още един депутат от ИТН каза избирам България и няма да натискам повече бутона с ДПС и ГЕРБ. Ние сме в парламента заради хората на улицата, подчерта премиерът.

Хора се опитват да управляват, но не искат да застанат отпред с лицето си. Нашият огромен проблем първите 6 месеца е, че докато знаехме кой отговаря за ДБ, кой отговаря за БСП, нямахме никаква идея за ИТН, дали е Йорданов, дали е Слави Трифонов, дали е някой зад него и т.н. Това задкулисие се оказа, че е следващата стъпка, която трябва да изчистим от управляващата коалиция.

Никой не е приел никого в никаква бивша компания, нормално е един премиер, едно правителство, една партия да даде всичко от себе си, да изпълни със съдържание клетвата, която е дала, аз обещах да се боря за държавата и това, което направих, го направих по най-прозрачния начин. Аз казах, че ще разчитам на 12 независими депутати, които слагат лоялността си към България над тази към някой лидер, добави Петков. Леко се обидих днес от думи като пазаруване, пазарлък, никой не е искал никакви средства, подчерта премиерът.

С Радев една година назад искам да се върнем, когато задкулисието през главния прокурор влезе в президентството, народът го подкрепи и каза никой не може да си позволи да влезе така в президентството без да има право. Той слезе на площада подкрепен от народа. Сега същите тези хора бяха вчера на площада и казаха не искаме ДПС, Възраждане, ГЕРБ, ИТН останалата част от него, да определят бъдещето на България. Това са брандовете на задкулисието. Сега е историческият момент президентът да върне това, което народът му даде. Сега може да каже, че промяната е дълъг процес и аз заставам с хората, както те застават с мен. Аз нито една лоша дума не съм казал за господин Радев.

Или някой го подвежда, или на него му трябва малко време да осъзнае, че битката, която сме започнали преди година заедно, не е завършена още. Ако иска президентът да е от правилната страна на историята, трябва да се върне към народа, добави Петков.

Няма мръсно бельо, има само факти на задкулисие, категоричен е премиерът. Законът за КПКОНПИ е готов от февруари. 4 месеца този закон не може да напредне, ние казваме ние ще го внесем и пак се оказва, че ние не сме диалогичните, каза Петков. Нямам едно движение като премиер, в което да кажа: съжалявам направих грешка.

Единствената ни грешка беше, че си мислехме, че ще успеем да обърнем всичко и работехме по 20 часа. Няма ден откакто съм премиер, включително и събота, и неделя, в който да съм работил по-малко от 10 часа, посочи премиерът.

Попитан за политическата ситуация в страната и за предстоящия вот на недоверие, Петков каза, че са готови за два сценария. Борим се за всеки депутат и глас, аз лично ще продължа да контактувам с всеки депутат, който реши, че му е по-важно да подкрепи правителството отколкото личната си партия, след това ако правителството падне ние ще започнем коалиционни преговори ако ни се даде мандат, но не с Борисов, ДПС, не с Костадинов и не със Слави Трифонов, а с всички независими депутати. На нас ни трябват 6 човека, за да извоюваме България да има не задкулисно управление. Винаги ще отстъпя ако не трябва да предам България на задкулисието, добави Петков.

За енергийната тема, той коментира, че газът, който идваше от Русия, идваше с 4 пъти увеличение, петролът дойде с огромно увеличение също. Храните се качиха с огромни размери заради войната в Украйна. Храните много от тях са внос, привнесе се една огромна инфлация. Борисов когато казва при мен хлябът беше лева, сега е три това са глупости, тези стоки не се произвеждат в България. Ние инвестирахме 4 млрд. за понижаване цените на тока, каза Петков. Икономиката порасна с 4,5% за първото тримесечие. Индустриалното производство и експортът растат с огромни темпове. Тази привнесена инфлация удари по джоба на всеки българин. Сега 2 млрд., които предложихме бяха за хората, за една година минималната пенсия се е качила с 55%, инфлацията в момента е 16-17% в някои стоки 20%, а ние успяхме да компенсираме хората поне да имат същата покупателна способност, добави Петков. За тази криза ние се справихме доста добре, подчерта той.

Темата РС Македония

Няма да взема никакво самостоятелно решение за РСМ, бих следвал само волята на българския парламент, каза премиерът Кирил Петков.

Всеки път, когато задкулисието се опита да разклати държавата, вдига картата на Северна Македония, всеки път, това се случи и при нас. За да стои нестабилна тази коалиция, непрекъснато се говореше за РСМ и за бъдещото предателство на България, повторих 20 пъти, че няма да има решение по тази тема без българския парламент, все едно, че не го казвах. Никой не го слушаше това, това не беше изгодно да се чуе от никого, те искаха да се повтаря отново и отново. Това, което ще видите в следващите няколко дни ще бъде крайният отговор на този въпрос, аз като премиер няма да взема никакво решение, освен ако не бъде взето от българския парламент. Другата седмица отивам в Брюксел, ако нямаме решение на българския парламент единственото, което ще кажа в Брюксел е: аз обещах, че това решение трябва да се вземе от българския парламент и понеже то не е взето, аз няма да направя никаква промяна в българската позиция, подчерта Петков. Това, което се случи, те прикриваха истинския проблем, нашето желание да изчистим задкулисието от коалицията беше повдигана непрекъснато тази тема и аз направих решение на МС и казах всяко предложение от всеки в Европа трябва да отива в парламента, а не аз да решавам.И днес, когато предложението дойде от френска страна вече директно отиде във външната комисия без да минава дори през МС, каза Петков.

Според мен в момента страстите са толкова нажежени, че всички партии са се фокусирали върху вота на недоверие, това зависи от депутатите. Аз очаквам, че до когато се гласува в сряда вотът, едва ли ще има други теми, по които те ще дискутират, каза още Петков. Първите условия с РСМ бяха 5 +1. С обявяването на нов подход на приятелски начин на говорене, те веднага се съгласиха и стана 4+1 без да се иска реципрочно движение от България. Второто, което се случи, че във френското предложение, въпреки че не съм го прочел, че ще има гаранция за българите в РСМ от антидискриминация и че РСМ няма да започне своите преговори преди да смени своята конституция и българите да са част от народите, които представлява тази държава, каза Петков. /БГНЕС

Тагове: