Петков: Не се подготвя документ, който да отнема децата от родителите

Бих искал да успокоя всички родители, че не съществува нормативен документ и не се подготвя проект, който да цели отнемане на децата от техните биологични родители. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по повод организирането на протест срещу проекта на Националната стратегия за детето, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Протестът срещу Националната стратегия за детето няма основание

Категорично се противопоставям на фалшивите новини и спекулативните интерпретации на определени положения от проект на Националната стратегия за детето. Работата по този проект е спряна. В този смисъл протестът срещу стратегическия документ няма основание, заяви Петков.

Министърът възрази и срещу разпространяваните фалшиви новини в социалните медии, че се готви проект на Закон за детето. Няма работна група, която да подготвя такъв проект. Това са неверни, фалшиви новини.

Истината е, че много деца се изоставят от техните родители буквално на улицата и държавата е длъжна да се погрижи за тях като предприема временни мерки за закрила, каза министър Петков. Той добави, че за 2018 г. социалните работници са предотвратили изоставянето на 1700 деца, благодарение на което те са останали в своите семейства. /БГНЕС