Петков: Нека да съдим националната конфигурация по резултатите

„В цяла България се явяваме общо на местните избори с ДБ. Ние събрахме отбор. В София – Васил Терзиев и Васил Бонев събрахме заедно. Имам надежда, че ще имаме много добри кандидати“. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков по бТВ.


Петков поясни, че иска да се редуцира броят на казината и да се увеличат детските градини в София. „Имахме много дебати с ДБ за общинските листи, но сме поравно във Варна, Пловдив, а в София всяка една от трите партии издига еднакъв брой“, каза още Кирил Петков и подчерта, че според него е добре НС да излезе във ваканция, за да не се смесва националната политика с местните избори. „Бих препоръчал поне две седмици преди изборите да бъде тази ваканция“, смята съпредседателят на ПП.

Петков обясни, че има разбирателство с ГЕРБ да бъдат приети 13 – те закона по ПВУ преди местните избори и, че всеки пленарен ден е предначертан. „Познавайки плана много добре не виждам нито едно място, където средства да се насочват конкретно към някоя фирма. Иновативните фирми, които ще получат средствата – 30 млн., са тези, които са сертифицирани от ЕК като най – иновативните фирми в България. Те са подали документите си преди ПП да съществува изобщо“, каза още съпредседателят на ПП.

Петков обясни как са започнали преговори с ГЕРБ. „След трите избори не си говорихме с ГЕРБ, на четвъртите не се случи, преди петите избори не влязохме в диалог, след петите влязохме, защото осъзнахме, че сме втора политическа сила и разбрахме, че ако не седнем да говорим отиваме на шести избори, осъзнахме, че нищо няма да се промени, служебните кабинети ни притесняваха, защото завиваха на изток и се връщаме към някои от корупционните проекти. Направихме среща с Асен Василев и Борисов. Никога не съм получавал обаждане или специфики за разговор с Алексей Петров. Осъзнахме, че разговора с ГЕРБ бе единственият начин да придвижим основните приоритети“, подчерта Кирил Петков. Той призова да се насочим върху резултатите. „Ако покажем, че можем да успеем националните приоритети да ги придвижим напред, ще сме много горди, че въпреки всички жълти новини и критики, ние сме изпълнили целите си. Първата среща с Борисов, най - важната за сформиране на правителство, бе в парламента, само това ще коментирам“, коментира Кирил Петков. Той припомни, че първата ротация в правна комисия е факт и поясни, че едностранна смяна на министри не може да има, а тя ще изиска съгласието както на ПП – ДБ, така и на ГЕРБ – СДС. Относно конституционните промени съпредседателят на ПП подчерта, че 3- ти март винаги трябва да бъде част от историята ни и да бъде помнена. „Моята мечта е обаче идеологията на просвета да бъде заложено на едно по – високо ниво и националният празник да бъде 24 – ти май“, каза Петков. „Ако сложим на масата всички приоритетни закони, септември месец, ще кажа, че форматът на управление си заслужава. Нека да съдим националната конфигурация по резултатите“, допълни съпредседателят на ПП Кирил Петков /БГНЕС