Петков: Нека да видим парите от “Лукойл” във фонда, след това ще говорим за компенсации

„Разбрахме се с ГЕРБ и ДПС, че няма смисъл да се прекрати дерогацията на “Лукойл” след седем дни, защото това може да донесе стрес на пазара. Много по-разумно е държавата да си събере данъците, това се и разбрахме”, това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Петков определи срещата с финансовия министър, ГЕРБ и ДПС като ползотворна заради целта за събиране на повече данъци от рафинерията.

„Важно е парите да се съберат във фонда за енергийна сигурност. Нека да ги видим там, след това ще решим какво ще правим с тях и относно компенсациите за потребителите“, каза още Петков.

Съпредседателят на ПП посочи, че важното е сега всички да се обединят и “Лукойл” да си плащат данъците, след което подчерта нуждата ветото на президента върху закона за енергетиката да бъде отхвърлено максимално бързо. “Второто плащане и по ПВУ е функция на този закон. В петък се явяваме всички, максимално бързо да го отхвърлим, за да може да получим парите по ПВУ”, заяви Кирил Петков.

Радослав Рибарски от ПП заяви, че за 0,73 стотинки компенсация за литър гориво има становище на ЕК. “Сега трябва да видим съгласно европейските директиви какво може да стане”, добави той. /БГНЕС