Петков: Ние сме с най-ниските цена на горивата в ЕС

Не сме доволни от цените на бензиностанциите, въпреки тези цени, сме на най-ниската цена в ЕС. Всеки един трябва да даде своето и когато говорим за маржове на печалбата трябва да са минимално пазарни. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с Българската петролна и газова асоциация, предаде репортер на БГНЕС.

Това е задачата на общата ни дискусия. Лично съм ангажиран, за да съм сигурен, че правим всичко по най-добрия начин. От сутрин до вечер се говори колко са високи цените, но не се говори как може да сме единствената страна в ЕС, на която на битовите потребители да не им се качи цената на тока. Как е възможно 4 млрд. в помощ за бизнеса за ток и за бензиностанциите, за да се опитаме да смекчим удара. Днес изплащаме 70 лева на всички пенсионери, някак си се загубват тези съобщения, а в момента имаме най- ниската цена на горивата в Европа, коментира Петков. Въпреки високите цени, мисля, че ще могат да направят разликата между крайната цена и това, което правим като правителство да задържим цените най-ниски в Европа, добави Петков.

„Лукойл“ имат адекватна ценова политика, въпреки крайните цени, които виждаме, каза още Петков.

„Периодът е тежък както за потребителя, така и за търговците, но се обединихме около идеята и целта, че нито един търговец не бива да си и помисля в този труден период на високи цени на енергоресурсите, в това число и на горивата, да си позволява прекомерни надценки“, каза Живодар Терзиев от БПГА.

На журналистически въпрос във връзка с това дали въпросът за военната помощ е бил повдигнат в разговора на премиера с външния министър на Украйна и в телефонния му разговор с президента Зеленски, някой поиска ли от нас изпращане на оръжие, Кирил Петков отговори: Знаете ли, тази тема се опитва да бъде като футболен мач напред назад в българското общество. Това, което мога да кажа ясно е, че хората са много благодарни за това, което вече сме направили и не трябва да се чувстваме виновни за неща, които не сме направили, защото в сравнение с много от другите държави всъщност сме направили много. /БГНЕС