Петков носи списък с 19 имена в Прокуратурата

Министър-председателят Кирил Петков донесе списък с 19 имена, който ще внесе в Прокуратурата. Това съобщи самият той малко преди да влезе на разпит, предаде репортер на БГНЕС.

„Тук съм да предам всичко, което е в моите ръце. Тези хора не са от днес или от вчера. Това са хора, които отдавна са в публичното пространство с потенциал, че са направили неправомерни действия. В момента са 19 човека - крайният списък, който съм донесъл“, каза Петков.
„Съжалявам, че Прокуратурата има нужда от изпълнителната власт по този начин да носи допълнителна информация и че иска доказателства”, добави той.
Според него Прокуратурата трябва „да сама да си напише домашното и да се сезира“. Петков определи днешния си разпит като натиск и излишен пиар.

Разпитът на премиера Петков в Прокуратурата беше коментиран от президента и основните парламентарно представени сили.

Държавният глава призова партиите в коалицията да застанат решително зад премиера. „За мен това е форма на институционално изнудване и очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера”, заяви Радев. Той припомни, че при връчването на мандата е алармирал, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, миналото ще потърси реванш.

От управляващата коалиция потвърдиха, че стоят изцяло зад премиера Петков. Ивайло Мирчев от "Демократична България" заяви, че Иван Гешев се е самозабравил и проявява определена слабост в момента. "Не бих искал да предполагам, че това е нещо различно. Коалицията застава изцяло зад премиера разбира се, в тази ситуация", заяви още Ивайло Мирчев.

Разпитът на премиера е пиар акция и реакция на страх. Това каза председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. "Ние от дълго време говорим, че липсват видими резултати за работата на Прокуратурата. След като ние виждаме, че има всякакви информации в публичното пространство, които индикират проблеми и те не се придвижват достатъчно бързо в Прокуратурата, ние взимаме отношение като представители на граждани, които са ни избрали тук и очакват резултати от работата на прокуратурата, да има по-добро чувство на справедливост", добави той.

Разпитът на Петков провокира коментари и от страна на опозицията.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че няма нищо извънредно в тази ситуация с разпита. "Не знам защо това се приема като някакво напрежение. Г-н Петков в продължение на няколко дни твърдеше и в интервюта, и в публични изяви, че има информация за хора, които са участвали в престъпления и корупция. Прокуратурата предприема едно рутинно действие да поиска информация от него, защото става въпрос за министър-председателя, под чието ръководство са всички служби и МВР", заяви още Тома Биков.

Според него би било проблем, ако премиерът отиде с изрезки от вестници: "Защото това означава, че ще се изложи. Ние може да сме се опозиция, но и за нас не е приятно българският премиер да се излага. От един министър-председател се очаква да се държи сериозно".

От ДПС заявиха, че държава, която си има цар, сигурно царят разпитва.

„Най-вероятно царят има такива правомощия в някои държави. Обърнете се към цар Киро", посъветва Хамид Хамид.

БГНЕС припомня, че държавното обвинение иска повече подробности за лицата, които премиерът е споменал по време на срещата си с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица. По време на тази среща Петков е посочил имена и прякори на хора, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната, но срещу тях не са предприети действия за търсене на наказателна отговорност.

В навечерието на разпита Петков зададе и въпроси по 9 конкретни теми, сред тях аферата "Мата Хари", разследванията след списъка "Магнитски", казусите "Барселонагейт" и "Осемте джуджета". Призовка получи и присъствалата на срещата говорителка на правителството Лена Бориславова, като тя посочи, че на призовкаря по телефона е било заявено да не връчва призовката на Петков. /БГНЕС