Петков: Отпадането на забраната за зърното от Украйна няма да унищожи земеделието

“Разликата между цената в България и на европейския пазар на зърно трябва да бъде само в транспортните разходи. Идеята, че това ще унищожи българското земеделие не е вярно”. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.


Депутатите внесоха предложение за отпадане на забраната за внос на зърно от Украйна.

“На оперативно заседание в МС темата за забрана на внос на зърно от Украйна е дискутирана много, аз говорих със земеделския министър той има аргументи за зърнения сектор, но от икономическа гледна точка разликите между европейския пазар и българския пазар не може да е по-голяма от транспортните разходи”, каза още Петков.

Той коментира, че инфлацията на цените е много по-важен въпрос.

“Цената на олиото, на месото, на яйцата се определя от суровините, които идват в България. Слагаме в момента тежестта на българските потребители откъм цената на храните, вместо да се фокусираме върху сектор, който е най-подпомаган в земеделието”, смята председателят на ПП. “Трябва да говорим за икономическите ефекти в България, а не да говорим за или против Украйна”, допълни съпредседателят на ПП.

Относно промените в Конституцията Кирил Петков заяви следното: “Чака се да мине Венецианската комисия в началото на октомври и вече след това ще се пристъпи към първо четене на промени в Конституцията”, добави съпредседателят на ПП. /БГНЕС