Петков: Поискахме друг вътрешен министър, ще върнем с чиста съвест папката празна

С чиста съвест ще върнем папката празна. Вярно е, че поискахме друг вътрешен министър. Няма да управляваме с никой, който не е готов да реализира реформите, които искаме в службите и регулаторите. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.


Президентът Румен Радев ще връчи днес следобед папката с мандата на ПП-ДБ, след като вчера парламентът гласува отказа на Мария Габриел да стане премиер и да състави правителство с първия мандат.

По думите на Петков папката ще вземе премиерът в оставка Николай Денков, а на връчването ще присъстват всички лидери на партиите в ПП-ДБ. Той припомни, че от ПП-ДБ предложиха вчера на ГЕРБ да предложат премиер за втория мандат и заедно да го изпълнят. „Въобще не се молим – единственото нещо, което се опитахме да направим, е да покажем какво означава да си спазиш думата и да направиш нещо с чувство за дълг“, каза ще съпредседателят на ПП.

„Абсолютно верен е разказът, че искаме друг министър на вътрешните работи. Но им казахме, че ако толкова много държите на Калин Стоянов, ние сме готови да ги запазим“, каза пред бТВ той и обясни, че за ПП-ДБ било по-важно да не хвърлят държавата в хаос, отколкото персоналните смени на министри. На въпрос дали би предпочел Румяна Бъчварова за вътрешен министър, Петков отговори: „Предпочитам Румяна Бъчварова пред Калин Стоянов“.

Според Петков ГЕРБ-СДС наистина много държат на Калин Стоянов.

„Той ни беше подаден от Мария Габриел. Приехме го, защото смятахме, че е безпартиен. Разбрах, че нещата са различни, когато смени 18 директори на ОД МВР без да го съгласува с правителство. И никой не ни се обади от ГЕРБ, за да ни пита за това. Тогава разбрах, че той ги е съгласувал с ГЕРБ и ДПС“, обясни съпредседателят на ПП. Той посочи, че след август не е говорил с Калин Стоянов. „Той се справи нелошо за Шенген, направи някои добри неща“, призна Петков.

Той е разочарован от Мария Габриел, защото не е успяла да издържи на партийния натиск. Тя бе натисната да вкара нови имена в папката с министри, които не бяха съгласувани, добави Петков.

ГЕРБ и ДПС желаят България да бъде същата както по времето на тяхното управление.

„Това е светът, в който те се чувстват комфортно и имат контрол. Ако ние сме първа политическа сила, ако хората ни дадат възможността да продължим нашата реформа, те ще се съобразят…Те не са лоши хора, но ги и е страх от миналото“, заяви Петков и добави, че иска да имаме система, която да не позволява на политиците да правят незаконни неща.

Той заяви, че Борисов е направил една лоша сделка за ГЕРБ преди девет месеца и не можеше да я удържи. „Той през цялото време искаше да предоговори тази сделка за 18 месеца. През цялото време си спазвахме думата. Няма как да сме партньори с хора, които непрекъснато си сменят основните позиции“, каза Петков и подчерта, че ПП-ДБ няма да управляват с никой, който не е готов да реализира реформите в службите и регулаторите. /БГНЕС