Петков постави ново начало с Турция

Българският премиер Кирил Петков е поставил ново начало на отношенията между България и Турция след срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие българския премиер Кирил Петков.

Акцентите в разговора: добросъседските отношения между България и Турция, както и желанието за по-активно сътрудничество в енергийния сектор, в сферата на икономиката, инфраструктурата и отбраната. Кирил Петков и Реджеп Тайип Ердоган отбелязаха напредъка и добрата работа по време на двустранните срещи на министрите на транспорта и предприетото за облекчаване на трафика на ГКПП-тата.

Те обсъдиха възможностите за подобряване на транспортната свързаност и изграждането и подобряването на пътните връзки, включително между Пловдив и Истанбул. Турският президент поздрави българския премиер за волята на правителството да пребори корупцията и да реформира съдебната система. Двамата се съгласиха, че тези политики ще привлекат и повече инвеститори.

Петков приветства Ердоган за лидерската му роля в дипломатическите разговори между Украйна и Русия.

Срещата се проведе по време на Дипломатическия форум в Анталия, предаде Анадолската агенция.

Българският премиер пристигна в хотела, където е отседнал турският държавен глава.

Разговорите продължиха около два часа при затворени врати.

На срещата от турска страна присъстваха вицепрезидентът Фуат Октай, директорът на Управлението за връзки на турския президент Фахретин Алтън, директорът на Националното разузнаване Хакан Фидан и говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Омер Челик. А от българска страна са Лена Бориславова и Весела Чернева.

Ново начало

„Имахме много конструктивна среща с президента Ердоган. Обсъдихме засилването на икономическото сътрудничество, като отбелязахме възможността да се увеличат инвестициите и търговията между България и Турция.“ Това заяви министър-председателят Кирил Петков след разговора си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анталия. По думите на българския премиер с тази среща се слага ново начало на отношенията между Турция и България.

В рамките на разговора беше обсъдена диверсификацията в енергийната сфера, като акцент беше поставен върху газа, преминаващ през Турция. В това отношение министър-председателят Кирил Петков изрази очакване да има по-добри връзки между „Булгартрансгаз“ и турската страна.

Премиерът Петков изтъкна като друг приоритет транспортната свързаност между България и Турция и по-конкретно влаковата връзка между Истанбул и Пловдив. По думите му от сериозно значение е също свързаността на Бургас и Истанбул, особено що се отнася до туристическия сезон.

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че в разговора с турския президент Ердоган е обсъдена решимостта на двете страни за премахване на корупцията при преминаването на общата ни граница. „Основен приоритет е нито един български, нито турски шофьор да не бъде обект на корупция и обект на застрашаване на спазването на правилата“, категоричен бе българският премиер

Дипломатическият форум в Анталия

Форумът в Анталия се провежда под мотото: „Реконструкция на дипломацията“ от 11 до 13 март. В него участват нас 2500 гости, още 10 хиляди ще вземат участие онлайн при обсъжданията.

В течение на три дни ще се обменят мнения по много актуални въпроси на регионалната и международна политика, включително енергийната сигурност, климатичните промени и миграцията.

Предишният подобен форум в Анталия събра 11 държавни и правителствени глави и 45 министри. /БГНЕС