Петков: Позицията ни за Украйна е като на членките на НАТО и ЕС

Важно е да има синергия между гражданската и военната инфраструктура. Това заяви българският министър-председател Кирил Петков след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Българският премиер подчерта, че страната ни ще продължи модернизацията на въоръжените си сили и адаптирането им към стандартите на НАТО, като амбицията ни е до 2024 година да увеличим разходите си за отбрана до 2% от БВП, включително чрез инвестиции в гражданска инфраструктура с двойно предназначение. Принос за това могат да имат проекти като бъдещ нов мост на Дунав край Русе.
България получи изключително висока оценка за усилията и приноса си за стабилността в региона на Западните Балкани.
Страната ни е важен съюзник, с особено значение за сигурността в Черноморския регион, включително в контекста на ситуацията в и около Украйна. Премиерът Кирил Петков обяви, че позицията на България за Украйна е изцяло в тон с тази на страните-членки на НАТО и ЕС.
Високо се оценява и факта, че България препотвърди ангажимента си да продължи увеличаването на разходите за отбрана.

Единството и солидарността в НАТО са изключително важни и България, като част от Алианса, ще продължи да укрепва своята сигурност, като неразделна част от колективната отбрана.
Кирил Петков отправи покана към Столтенберг да посети България.
Това е първата визита на министър-председателя в чужбина, както и първата му среща след избирането му за премиер на България. /БГНЕС