Петков: Правителството работи целенасочено за подкрепа на украинските бежанци

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с украински бежанци и отговори на техните въпроси относно подкрепата, която българската държава осигурява на бягащите от войната в Украйна. В срещата участваха също вицепремиерът Калина Константинова и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на разговора беше обсъдена помощта, която институциите оказват на бежанците, идващи от Украйна, при влизането им в България и в продължение на тяхното пребиваване и установяване у нас.

Премиерът Кирил Петков изтъкна, че правителството работи целенасочено за подкрепа на украинските бежанци и посочи, че от самото начало на войната това е ключов приоритет за кабинета.

Нашите врати ще бъдат отворени, ще приветстваме всички хора, които идват в момента и търсят убежище. Правителството бързо организира в момента цялата система от границата до настаняването да стане още по-ефикасна, за да може да поемем и по-голям брой хора, които предполагам, че ще дойдат, добави Петков. Много от работодателите искат да имат вече контакт с хората, които идват от Украйна. По общи сметки 200 000 души могат да бъдат поети в момента от работодателите в България по различните сектори. От най-високо добавената стойност в ИТ сектора до производства, земеделие, по цялата линия ще има работни места, подчерта Петков. В зависимост от тяхното образование, но една от задачите ни е така да избираме центровете за настаняване така че да са най-близо до работните места. Знаете, че България е с вас и сме готови да посрещнем вашите приятели, роднини и съграждани и се надявам да стане един хубав дом за вас и интеграцията да стане по най-добрия начин, каза още Петков. /БГНЕС